Tai buvo padaryta dėl galimo Amerikos karių veiksmų Afganistane tyrimo.

Prokurorė Fatou Bensouda nepaisydama draudimo toliau vykdys savo pareigas Hagoje įsikūrusiam teismui, sakoma jos biuro pareiškime.

Gambijos pilietės F. Bensoudos viza buvo atšaukta kelios savaitės po JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo pranešimo apie apribojimus TBT darbuotojams, tiriantiems JAV ar sąjungininkų karių veiksmus.

„Galime patvirtinti, kad JAV pareigūnai atšaukė prokurorės įvažiavimo į JAV vizą“, – sakoma TBT prokurorės biuro pareiškime.

Biuras nurodė, kad pagal TBT veiklą reglamentuojantį Romos statutą prokurorė turi „nepriklausomą ir nešališką mandatą“. Vašingtonas yra atsisakęs prisijungti prie 2002 metais įsteigto TBT.

„Prokurorė ir jos biuras toliau su didžiausiu atsidavimu ir profesionalumu vykdys šias statutines pareigas, be baimės ar palankumo“, sakoma pareiškime.

Vašingtonas F. Bensoudos vizos atšaukimo kol kas nekomentavo.

F. Bensouda 2017 metų lapkritį paprašė TBT teisėjų leisti pradėti tyrimą dėl numanomų karo nusikaltimų Afganistane, dėl kurių kaltinami Talibanas, afganų vyriausybinės pajėgos ir tarptautinės pajėgos, įskaitant amerikiečių karius.

TBT dar nenusprendė, ar pradėti visapusišką tyrimą.

Tačiau JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija žengė prevencinį žingsnį. M. Pompeo kovo 15 dieną perspėjo, kad TBT „puola Amerikos teisinę valstybę“.

M. Pompeo sakė „skelbiantis JAV vizų suvaržymų politiką asmenims, tiesiogiai atsakingiems už bet kokį TBT tyrimą JAV karių atžvilgiu“.

„Jei esate atsakingas už siūlomą TBT tyrimą JAV karių atžvilgiu dėl situacijos Afganistane, neturėtumėte manyti, kad vis tiek turite ar gausite vizą, arba kad jums bus leista atvykti į Jungtines Valstijas“, – pridūrė M. Pompeo.