Per būsimiems JAV kariams skirtas paskaitas buvo bandoma įteigti, jog islamas yra Amerikos priešas ir svarstoma galimybė, esant reikalui, su žeme sulyginti Mekos ir Medinos miestus – nepaisant civilių aukų. Tai būtų veiksmų planas, sekantis Hirosimos branduolinės atakos ar Dresdeno bombardavimo precedentais.

Pentagonas šį studijų dalyką laikinai iš programos išbraukė balandžio pabaigoje, kai vienas studentas pasipiktino mokymų teorine medžiaga. FTB praeitais metais taip buvo priverstas keisti būsimųjų pareigūnų mokymo programas, kai pastebėta, jog dalis teorinės medžiagos itin priešiška Islamo atžvilgiu.

Paskutiniuosius dešimt metų JAV pareigūnai nuolat kartoja, kad JAV kovoja su islamo ekstremistais, o ne pačia religija. Tuo tarpu paskaitų medžiaga šiam teiginiui aiškiai prieštarauja.

„Jie nekenčia visko, kas jums brangu, ir niekada negalės gyventi kartu, nebent jūs jiems pasiduosite“, - teigia dėstytojas, JAV kariuomenės pulkininkas leitenantas Matthew Dooley. Tokią mintį jis išsakė pristatyme, darytame Jungtinių pajėgų koledže, Norfolke, Virdžinijos valstijoje. Koledžas, kuriame mokslus kremta būsimieji kariuomenės profesionalai, moko tokių dalykų kaip karo planavimas ir vykdymas.

M. Dooley, pristatytas teorinį karo planą, taip pat sakė, jog Ženevos konvencijos, kur nurodyti karinio konflikto reikalavimai, „nebeaktualios“.

„Tai suteikia galimybę, esant reikalui, skelbti karą ir ten ,kur daug civilių (istoriniai precedentai Dresdene, Tokijuje, Hirosimoje, Nagasakyje gali būti pavyzdžiu Mekos ir Medinos sunaikinimui)“, - sakė dėstytojas.

Jo kariniame plane įvardyti ir galimi padariniai, tokie kaip „badas Saudo Arabijoje, Islamo virtimas kultu“.

Pristatymo kopija buvo paskelbta svetainės Wired.com tinklaraštyje „Danger Room“. Koledžas į naujienų agentūros „Associated Press“ prašymą suteikti dokumentų kopijas neatsakė, tačiau Pentagono atstovas jų autentiškumą patvirtino.

M. Dooley ir toliau dirba koledže, tačiau nebemoko, teigia JAV ginkluotųjų pajėgų štabų vadų vadas generolas Martinas Dempsey. Pats M. Dooley situacijos nekomentuoja.

Kursas apie islamą buvo dėstomas nuo 2004 metų, jis buvo pasirenkamasis. Jis buvo siūlomas penkis kartus per metus, kiekvieną kartą jį pasirinkdavo apie 20 studentų, tai reiškia, jog per penkerius metus jį išklausė 800 žmonių.