Baltieji rūmai prašė Aukščiausiojo Teismo įsikišti žemesnės instancijos teismams uždraudus D. Trumpo administracijai įgyvendinti šiuos prieštaringai vertinamus suvaržymus.

D. Trumpo administracija yra sakiusi, jog leidimas translyčiams asmenims atvirai tarnauti kariuomenėje kelia „pernelyg didelę riziką kariuomenės efektyvumui ir letaliai jėgai“.

Penki Aukščiausiojo Teismo teisėjai leido taikyti apribojimus, kol žemesnės instancijos teismuose svarstoma ši byla. „Prieš“ balsavo keturi teisėjai.

Leidimo translyčiams asmenims tarnauti politika buvo priimta valdant D. Trumpo pirmtakui Barackui Obamai. Pagal ją kariuomenė 2017 metų liepos 1 dieną turėjo pradėti priiminėti translyčius naujokus, tačiau D. Trumpo administracija tai atidėjo iki 2018 metų sausio 1-osios, o paskui nusprendė apskritai tai atšaukti.

Draudimas translyčiams asmenims tarnauti kariuomenėje buvo ne kartą užginčytas teisme, tad politika buvo pakoreguota, bet joje vis tiek buvo numatyti dideli suvaržymai translyčių asmenų tarnybai.

Pagal ją draudžiama kariuomenėje tarnauti asmenims, pasidariusiems lyties keitimo operaciją, ir žmonėms, kuriems diagnozuota lyties disforija, nebent jie gali pademonstruoti, kad nepertraukiamą trejų metų laikotarpį sutrikimo nebuvo.

Pentagonas antradienį tvirtino, kad pakoreguota politika „NĖRA draudimas tarnauti translyčiams asmenims“, nors anksčiau pripažino, kad pagal ją daug tokių žmonių tarnauti negalėtų.

Ši politika taip pat buvo sustabdyta – dėl panašumo į pradinę priemonę.

Translyčiai kariai atvirai tarnauja nuo 2018 metų sausio 1 dienos, bet vyriausybė pateikė apeliaciją ir paprašė Aukščiausiojo Teismo svarstyti bylą bei iki galutinio sprendimo paskelbimo sustabdyti žemesnės instancijos teismų sprendimus.

Antraip „įsakymas... liks galioti dar mažiausiai metams ir, tikriausiai, dar 2020 metais – per ilgam periodui, kad kariškiai būtų priversti palaikyti politiką, kuri, kaip jie profesionaliai įvertino, prieštarauja šalies interesams“, argumentavo D. Trumpo administracija.

Translyčių karių skaičius Amerikos kariuomenėje, kurią sudaro maždaug 1,3 mln. aktyviosios tarnybos narių, yra palyginti mažas – apie 15 tūkstančių.

Demokratai smerkia

Demokratai iš karto pasmerkė Aukščiausiojo Teismo sprendimą ir D. Trumpo administracijos politiką.

„Prietarai nėra patriotizmas. Diskriminacija nėra nacionalinio saugumo strategija. Šis draudimas yra nieko daugiau, tik įstatyme įrašytas fanatiškumas ir įžeidimas visiems, kas vilkėjo mūsų šalies uniformą“, – sakoma Demokratų partijos Nacionalinio komiteto pirmininko Tomo Perezo pareiškime.

Demokratų senatorė Diane Feinstein sakė, jog tai iš esmės žymi sugrįžimą prie politikos, pagal kurią kariuomenėje buvo draudžiama tarnauti homoseksualumo neslepiantiems žmonėms.

„Šis draudimas iš esmės atkurtų (politiką) „Tu neklausk, o aš nesakysiu“ translyčiams kariuomenės nariams, leisdamas jiems tarnauti tik jei jie slepia savo tikrąją tapatybę“, – sakė D. Feinstein.

2011 metais B. Obama panaikino Pentagono politiką „Tu neklausk, o aš nesakysiu“ (Don't Ask, Don't Tell), reikalavusią, kad homoseksualūs kariškiai slėptų savo orientaciją, nes priešingu atveju grėsė pašalinimas iš tarnybos.