Aušvico-Birkenau memoriale N. Pelosi padėjo vainiką prie atstatytos sienos, kur Antrojo pasaulinio karo metais buvo įvykdytos egzekucijos keliems tūkstančiams kalinių, daugiausia lenkų pasipriešinimo dalyvių. N. Pelosi taip pat uždegė žvakutę prie paminklo visoms nacių okupuotoje Lenkijoje veikusios stovyklos aukoms, kurių dauguma yra Europos žydai.

Kolegę iš Amerikos lydėjo Lenkijos parlamento žemųjų rūmų pirmininkė Elzbieta Witek ir Senato pirmininkas Tomaszas Grodzkis. Vėliau N. Pelosi ir T. Grodzkis turi surengti derybas.

Prieš kelionę paskelbtame pareiškime N. Pelosi nurodė, kad jos apsilankymo šiame Holokausto memoriale tikslas yra „patvirtinti ilgalaikį Amerikos įsipareigojimą, mūsų šventą pažadą: daugiau niekada“.

„Privalome gerbti per šį nesuvokiamą siaubą nužudytų žmonių atminimą, niekada neprarasdami budrumo dėl neapykantos ir persekiojimo“, – sakoma pranešime.

Iš Lenkijos N. Pelosi ir šešių narių – abiejų partijų atstovų – delegacija planuoja nuvykti į Izraelį ir dalyvauti konferencijoje, skirtoje Aušvico-Birkenau stovyklos išvadavimo metinėms.

1940–1945 metais Aušvice-Birkenau buvo sušaudyta, dujų kamerose nužudyta ar nuo bado bei kitokio blogo elgesio mirė maždaug 1,1 mln. žmonių, daugiausia žydų iš visos Europos. Tarp aukų taip pat buvo lenkų, romų ir rusų karo belaisvių.

Stovyklą baigiantis karui, 1945-ųjų sausio 27 dieną, išvadavo sovietų Raudonoji armija. Sausio 27-oji dabar minima kaip Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena.