Tokį retą kaltinimą N. Pelosi pareiškė generaliniam prokurorui Williamui Barrui neatvykus liudyti Atstovų Rūmų komitete, siekiančiame tirti, kaip jis elgėsi su specialiojo prokuroro Roberto Muellerio ataskaita dėl Rusijos kišimosi į JAV 2016 metų rinkimus.

Pasipiktinę demokratai iškart pagrasino papeikti jį už Kongreso negerbimą.

Nuo vasario dirbantis W. Barras diena anksčiau buvo klausinėjamas Respublikonų vadovaujamame Senate, kur demokratai kaltino jį R. Muellerio ataskaitos baltinimu siekiant apsaugoti D. Trumpą.

Tačiau generalinis prokuroras nepasirodė Atstovų Rūmų Teismų komitete, jo lyderiams paskelbus, kad teisininkai surengs W. Barro kryžminę apklausą po komiteto išrinktų narių klausimų.

W. Barro neatvykimas, regis, smarkiai papiktino demokratę N. Pelosi – nenuilstančią D. Trumpo priešininkę Kongrese. Ji apkaltino generalinį prokurorą suklaidinus įstatymų leidėjus.

„Jis melavo Kongresui. Tai nusikaltimas“, – sakė N. Pelosi, tikriausiai turėdama omenyje W. Barro balandžio mėnesio liudijimą prisiekus.

Per tą svarstymą W. Barras pareiškė nežinantis, ar R. Muelleris remia generalinio prokuroro parengtą jo ataskaitos išvadų santrauką, ir sakė nesuprantąs, kodėl R. Muellerio komandos nariai turėtų nusivilti santrauka.

Tačiau antradienį paaiškėjo, jog tuo metu, kai W. Barras tai sakė, jis jau turėjo R. Muellerio kovo 27-osios laišką, kuriame specialusis prokuroras išreiškė savo susierzinimą.

„Jei tai būtų padaręs kas nors kitas, tai būtų laikoma nusikaltimu, – sakė N. Pelosi. – Niekas nėra virš įstatymo – nei Jungtinių Valstijų prezidentas, nei generalinis prokuroras.“

„Bailys Barras“

R. Muellerio ataskaitoje, parengtoje po metus ir 10 mėnesių trukusio tyrimo, kurio metu buvo apkaltinti ar nuteisti 34 asmenys ir trys kompanijos, patvirtinama, kad Rusijos agentai bandė padėti D. Trumpui 2016 metais nugalėti demokratų kandidatę į prezidentus Hillary Clinton.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad D. Trumpo kampanija žinojo apie bandymus sabotuoti, bet sąmoningai nesiekė susimokyti su rusais.

Ataskaitoje aprašyta daug atvejų, kai D. Trumpas bandė trukdyti tyrimui, todėl keli demokratai ragino surengti jo apkaltą.

Teismų komiteto komiteto pirmininkas demokratas Jerroldas Nadleris pagrasino W. Barrui papeikimu už Kongreso negerbimą, jam atsisakius patenkinti reikalavimą pateikti visą, neredaguotą 448 puslapių ataskaitą.

Jis taip pat sakė, kad W. Barro nepasirodymas yra D. Trumpo administracijos trukdymo demokratų vadovaujamiems tyrimams dalis.

„Susiduriame su iššūkiu, kad Jungtinių Valstijų prezidentas desperatiškai nori sutrukdyti Kongresui, lygiai vyriausybės šakai, tikrinti net neatsargiausius jo sprendimus, – sakė J. Nadleris. – Ant kortos pastatyta ribotos valdžios sistema, sistema neturėti prezidento kaip diktatoriaus.“

Trumpame komiteto posėdyje į akis krito tuščia W. Barro vieta.

Demokratas Steve'as Cohenas pasišaipė iš neatvykusio generalinio prokuroro: atsinešė į posėdį „Kentucky Fried Chicken“ vištienos kibirėlį. Vištieną reiškiantis angliškas žodis „chicken“ tai pat gali reikšti „bailys“.

„Baliui Barrui derėjo šiandien pasirodyti“, – sakė S. Cohenas.

Komiteto aukščiausio rango respublikonas Dougas Collinsas mėgino duoti griežtą atkirtį demokratams - jis pavadino svarstymą be liudininkų cirku ir faktiniu spaudimu Atstovų Rūmų lyderiams inicijuoti D. Trumpo apkaltą.

Jei Atstovų Rūmai patvirtins papeikimą dėl Kongreso negerbimo, Kongresas galėtų taikyti W. Barrui drausmines priemones, įskaitant baudas.

Tuo tarpu D. Trumpo advokatas Emmetas Floodas apkaltino R. Muellerį ir specialiojo prokuroro biurą politizavus savo ataskaitą formuluote, jog jie „negalėjo nuspręsti“, kad prezidentas netrukdė teisingumui.

„Prokurorai paprasčiausiai nenustatinėja nekaltumo, lygiai kaip neužsiima ir žmonių, dėl kurių atliekami tyrimai, „reabilitavimu“, – balandžio viduryje laiške W. Barrui rašė E. Floodas. Laišką JAV žiniasklaida paskelbė ketvirtadienį.

„Generalinio prokuroro biuro aukštyn kojomis apverstas įrodymų standartas ir „reabilitavimo“ pareiškimai gali būti suprantami tik kaip politiniai pareiškimai“, – rašė E. Floodas.