Prieš 10 dienų generalinis prokuroras Williamas Barras savo parengtoje specialiojo prokuroro Roberto Muellerio ataskaitos santraukoje išteisino D. Trumpą dėl bet kokių įstatymo pažeidimų.

Tačiau dabar Atstovų Rūmų Teismų komitetas skyrė W. Barrui vos kelias dienas, per kurias jis gali savanoriškai perduoti visą ataskaitą ir ją pagrindžiančią tyrimo medžiagą.

„Trumpą laiką dirbsime su su generaliniu prokuroru tikėdamiesi, kad jis atskleis mums visą ataskaitą ir ją pagrindžiančią medžiagą“, – sakė komiteto pirmininkas demokratas Jerry Nadleris.

„Tačiau jei tai nepavyks, labai netrukus mes išduosime šaukimus“, – sakė jis.

W. Barras praėjusią savaitę Kongresui sakė, kad yra pasirengęs iki balandžio vidurio perduoti R. Muellerio ataskaitą be plačių didžiosios žiuri apklausų, žvalgybos šaltinių surinktos medžiagos ir įrodymų, susijusių su kitais tyrimais bei trečiosiomis šalimis.

J. Nadleris, kurio komitetas vadovautų bet kokiai potencialiai prezidento apkaltai, sakė, kad komitetas turi teisę pamatyti visą 400 puslapių ataskaitą ir visus ją paremiančius įrodymus.

Šis demokratų kontroliuojamas komitetas balsavimu leido išduoti vieną šaukimą dėl visos ataskaitos ir ją pagrindžiančių įrodymų, ir, atskirai, šaukimus penkiems buvusiems D. Trumpo padėjėjams, įskaitant strategą Steve'ą Bannoną, teisininką Doną McGahną ir administracijos vadovą Reince'ą Priebusą.

„Komitetas turi teisę ir privalo pamatyti medžiagą, – po balsavimo sakė J. Nadleris. – Nenorime leisti generaliniam prokurorui, kuris, šiaip ar taip, yra politinis prezidento paskirtas pareigūnas, savo nuomone pakeisti mūsiškę.“

Šis reikalavimas galėtų sudaryti sąlygas konstituciniam ginčui dėl to, ar Atstovų Rūmai turi teisę reikalauti paprastai slaptos didžiosios žiuri medžiagos, kuri galėtų pakenkti prezidentui.

W. Barro kovo 24-ąją pateiktoje R. Muellerio išvadų keturių puslapių santraukoje sakoma, jog nėra įrodymų, kad kuris nors D. Trumpo kampanijos pareigūnas susimokė su Rusijos vyriausybe ar koordinavo veiksmus su ja dėl 2016 metų JAV prezidento rinkimų pakreipimo D. Trumpo naudai.

W. Barras taip pat pareiškė, jog nors R. Muelleris pats nepadarė išvados dėl to, ar D. Trumpas nusikalstamu būdu trukdė tyrimui dėl Rusijos kišimosi, jo paties patikrinimas parodė, kad nepakanka įrodymų įtarimams dėl trukdymo paremti.

D. Trumpas tuo metu pareiškė, kad ataskaita jį „visiškai išteisino“.

Tačiau demokratai sako, jog yra aišku, kad R. Muelleris turėjo priežasčių įtarti D. Trumpą trukdymu. Jų nuomone, visuomenė nusipelno galimybės pamatyti visą vaizdą, ne vien W. Barro nuomonę.