Atstovų Rūmų priežiūros komiteto pirmininkas Elijah Cummingsas trečiadienį savo komiteto nariams skirtame memorandume pareiškė, šių veiksmų būtina imtis, nes Baltieji rūmai ignoravo daugybę ankstesnių prašymų.

Pasak E. Cummingso, atsižvelgiant į žvalgybos bendruomenės generalinio inspektoriaus perspėjimus Kongresui komitetas „neturi kitos išeities, tik pateikti šį įpareigojantį nurodymą“.

Oficialus nurodymas perduoti dokumentus bus skirtas Baltųjų rūmų administracijos vadovui Mickui Mulvaney. Jame prašoma pateikti 13 atskirų dokumentų paketų, susijusių su liepą vykusiu D. Trumpo ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pokalbiu telefonu ir su juo susijusiais klausimais. Priežiūros komitetas šį nurodymą išduos bendrai su Žvalgybos ir Užsienio reikalų komitetais, sakė E. Cummingsas.

Trečiadienį Atstovų Rūmų ir Senato darbuotojai ruošėsi susikimui su JAV Valstybės departamento vyriausiuoju inspektoriumi. Valstybės departamento kvietime prašoma „skubaus“ susitikimo su aštuonių Kongreso komisijų darbuotojais.

Kvietime, su kurio tekstu susipažino naujienų agentūra „The Associated Press“, sakoma, kad generalinis inspektorius Steve'as Linickas „norėtų su darbuotojais aptarti ir jiems pateikti kopijas dokumentų, susijusių su Valstybės departamentu ir Ukraina“. Remiantis elektroniniu laišku, šie dokumentai buvo gauti iš Valstybės departamento patarėjo teisės klausimais.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo trečiadienį patvirtino klausęsis D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbio telefonu, atsidūrusio Kongreso inicijuoto apkaltos tyrimo centre. Jis patikino, kad būdamas Amerikos diplomatijos vadovu gerai išmano JAV politiką Ukrainos atžvilgiu, tačiau ir toliau kritikavo demokratų „patyčias ir bauginimus“.

D. Trumpo administracija gana įžūliai neleidžia Kongresui apklausti liudytojų, nors Atstovų Rūmų demokratai perspėja, kad toks elgesys taip pat gali būti priežastis apkaltai pradėti.

Ketvirtadienį demokratams liudys buvęs Valstybės departamento specialusis pasiuntinys Ukrainai Kurtas Volkeris, o buvusi JAV ambasadorė Ukrainoje Marie Yovanovitch už uždarų durų duos parodymus spalio 11 dieną.