Priimtame įstatyme įvairioms priemonėms numatoma skirti 430 mlrd. JAV dolerių (419 mlrd. eurų), įskaitant kovai su klimato kaita, mokesčių pokyčiams ir sveikatos apsaugos sistemai.

Teigiama, kad tai iki šiol didžiausia JAV investicija į kovą su klimato kaita. Tuo metu su infliacijos pasekmėmis bus siekiama kovoti mažinant energijos resursų ir sveikatos apsaugos paslaugų kainas vartotojams.

„Šiandien Amerikos žmonės laimėjo. Specialių interesų grupės pralaimėjo,“ – prezidentas Joe Bidenas paskelbė tviteryje paaiškėjus balsavimo rezultatams.

Įstatymų paketas buvo priimtas visiems 220 demokratų balsavus „už“, o visi 207 respublikonai balsavo „prieš“.

Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi prieš balsavimą sakė, kad „tvirtas išlaidų mažinimo paketas atitinka dabarties realijas ir užtikrins, kad šeimos klestės, o planeta išgyvens“.

Tačiau respublikonai išreiškė kritiką dėl neva valdžios galių viršijimo ir nuogąstauja, kad infliacija tik dar labiau išaugs.

Įstatymų paketą, kuriam pritarė ir Senatas, dar turės pasirašyti J. Bidenas.

Prezidentas taip pat važinės po šalį pristatydamas numatomus pokyčius tuo metu, kai auganti infliacija gali paveikti Demokratų partijos vidurio kadencijos rinkimų perspektyvas.

Įstatymu JAV sieks iki 2030 m. sumažinti anglies dioksido emisijas 40 proc. lyginant su 2005 m. lygiu. Tai pirmasis kartas kai Kongresas išleidžia įstatymą dėl didelio masto veiksmų kovoje su klimato kaita.

Vietoje to, kad teršėjai būtų baudžiami bus siūlomos paskatos siekiant nukreipti šalies ekonomiką nuo iškastinio kuro. Pavyzdžiui, bus taikomos mokesčių lengvatos saulės, vėjo ir atominės energijos gamintojams ir vartotojams.

60 mlrd. JAV dolerių bus skirta netaršios energijos gamybos projektams, o panaši suma bus skirta žaliosioms investicijoms nepasiturinčiose bendruomenėse.

Taip pat bus taikoma 7 500 JAV dolerių mokesčių lengvata elektra varomų automobilių pirkėjams.
Dar vienas antiinfliacinių priemonių siekis yra prieinamesnės sveikatos paslaugos ir medikamentai.
Taip pat buvo pratęstos sveikatos draudimo subsidijos, kurios pritaikytos anksčiau COVID-19 pandemijos metu ir padeda 13 mln. amerikiečių.

Įstatymas taip pat leis vykdant sveikatos apsaugos programą „Medicare“ tartis su farmacijos bendrovėmis dėl kai kurių receptinių vaistų kainų. Tikimasi, kad per 10 metų dėl to bus sutaupyta 288 mlrd. JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)