Dar penktadienio vakarą JAV generalinis prokuroras Williamas Barras išplatino pranešimą apie tai, kad G. Bermanas rengiasi atsistatydinti, tačiau pastarasis tokią informaciją paneigė ir žadėjo tęsti tyrimus.

Šeštadienį JAV žiniasklaida paskelbė, kad W. Barras išsiuntė laišką prokurorui, kuriame teigta, kad D. Trumpas gali jį atleisti, jei šis nesutiks pasitraukti iš pareigų pats.

Savo laiške generalinis prokuroras kaltino G. Bermaną iškeitus „valstybės tarnybą į viešą spektaklį“ ir patikino, kad prezidentas turi teisę jį atleisti.

Tokių veiksmų W. Barras ėmėsi netrukus po to, kai susilaukė kritikos dėl to, kad leido D. Trumpui nepagrįstai politizuoti teisminę sistemą.

D. Trumpo administracija apie kontraversiškus atleidimus dažnai praneša penktadienio vakarais, nes tuo metu jie susilaukia mažiau visuomenės dėmesio.

Šeštadienį G. Bermanas paskelbė sutinkąs atsistatydinti, kai sužinojo, kad jo vietą laikinai užims jo pavaduotoja Audrey Strauss. Jis tiki, kad A. Strauss vadovaujami teisininkai ir tyrėjai užtikrins Niujorko pietų apygardos prokuratūros principingumą ir nepriklausomumą.

Laikina vadovė pareigas eis tol, kol Senatas patvirtins nuolatinį vadovą.

Tuo metu D. Trumpas neigė kišęsis šiuo klausimu. „Viskas priklauso nuo jo – aš nesikišu“, – jis sakė apie generalinio prokuroro darbą.

G. Bermanas dirbo Niujorko pietų apygardos prokuratūroje nuo 2018 m. sausio ir vadovavo tyrimams, susijusiems su D. Trumpo aplinkos žmonėmis. Jis taip pat buvo atsakingas už tyrimus dėl Turkijos valstybinio banko „Halkbank“ įtariamo sankcijų vengimo ir finansininko Jeffrey Epsteino prekyba žmonėmis tinklo.

Be to, Pietų apygardos prokuratūra vykdė tyrimus, susijusius su D. Trumpo buvusiu asmeniniu teisininku Michaeliu Cohenu. Šios apygardos prokurorai atlieka tyrimą dėl Levo Parnaso ir Igorio Frumano, kurie siejami su D. Trumpo dabartiniu teisininku Rudy Giulianiu ir bandymais rasti kompromituojamą medžiagą apie D. Trumpo politinį konkurentą Joe Bideną Ukrainoje.

Generalinio prokuroro veiksmus sukritikavo JAV politikai. Atstovų rūmų Teismų komiteto pirmininkas Jerry Nadleris dar penktadienį pakvietė G. Bermaną liudyti komiteto posėdyje ateinančią savaitę.
J. Nadleris pareiškė, kad „JAV gali tikėtis sužinoti viską blogiausią apie W. Barrą, kuris D. Trumpo vardu pakartotinai kišasi į kriminalinius tyrimus“.