Šios ataskaitos išvados visiškai prieštarauja JAV prezidento Donaldo Trumpo pozicijai. Jis yra sakęs, kad klimato atšilimas yra Kinijos prasimanymas, o anksčiau šiemet JAV Aplinkos apsaugos agentūros (EPA) vadovu paskyrė iškastinio kuro šalininką Scottą Pruittą.

Kelių šimtų puslapių Specialiojoje klimatologijos ataskaitoje teigiama, kad „labai tikėtina“, jog klimato atšilimas kilo dėl žmogaus kaltės; daugiausiai prie to prisidėjo anglių, naftos ir gamtinių dujų deginimas.

S. Pruittas ir energetikos sekretorius Rickas Perry savo ruožtu tvirtina, kad anglies dvideginis nėra pagrindinis pasaulinio atšilimo veiksnys, nors mokslininkai tai tvirtina jau dešimtmečius.

Naujojoje ataskaitoje teigiama, kad nuo 1900-ųjų temperatūra Žemėje padidėjo 1 laipsniu Celsijaus, o jūros lygis pakilo 20 centimetrų. Dėl to planetą dažniau vargina karščio bangos, smarkios liūtys ir miškų gaisrai.

„Šis laikotarpis yra šilčiausias šiuolaikinės civilizacijos istorijoje“, – sakoma tame dokumente.

Ataskaitą parengė Nacionalinė okeanografijos ir atmosferos administracijos, NASA, Energetikos departamento ir kitų federalinių agentūrų specialistai.

Pastarąjį kartą panaši ataskaita buvo parengta 2014-aisiais, ir nuo to laiko „atsirado įtikinamesnių besitęsiančio, staigaus, žmogaus sukelto pasaulio atmosferos ir vandenyno šiltėjimo įrodymų“, teigiama naujame dokumente.

Tačiau tokios išvados jau seniai nėra naujiena mokslininkams.

„Tai nėra nauja, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ramiojo vandenyno instituto garbės prezidentas ir JAV Nacionalinės mokslų akademijos narys Peteris Gleickas. – Tai yra naujiena tik todėl, kad D. Trumpas negalėjo to cenzūruoti.“