„Neseniai perdavėme prezidentui [Vladimirui] Putinui prezidento [Donaldo] Trumpo pranešimą, kuriame šis sutinka, kad „branduolinio penketo“ viršūnių susitikimas yra gera mintis. Kiek suprantu, aptariamas šio susitikimo turinys ir organizaciniai aspektai“, – nurodė diplomatas.

Pasak J. Sullivano, per pastarąjį mėnesį JAV ir Rusijos pareigūnai ne kartą kontaktavo įvairiais lygiais.

„Kalbant apskritai, matėme, koks svarbus yra bendras „branduolinio penketo“ šalių darbas sprendžiant didžiausias tarptautinio saugumo problemas. „Branduolinio penketo“ šalims pavykdavo rasti bendrą pagrindą svarbiausiais klausimais – pradedant neplatinimo režimo skatinimu ir baigiant parama sprendžiant regioninius ir vidaus konfliktus bei kova su tarptautinio terorizmo blogiu“, – sakė ambasadorius.

Anot jo, „Rusijai, kaip vienai iš „branduolinio penketo“ šalių, be abejo, tenka didelė atsakomybė“.

„Nors, kaip matėme Sirijoje, Rusija labai dažnai kurstydavo nestabilumą – pavyzdžiui, ir toliau palaikydama žiaurų [Basharo al] Assado režimą, todėl dar labiau pablogėjo siaubinga humanitarinė situacija ir pabėgėlių padėtis Sirijoje ir už jos ribų“, – teigė J. Sullivanas.

„Tačiau tai nereiškia, kad mes, būdami „branduolinio penketo“ narės ir didžiausios branduolinės valstybės, neturėtume toliau bendradarbiauti su Rusija. Be to, Rusijai ir Kinijai plečiant savo strateginius pajėgumus, turime dirbti kartu, kad užtikrintume veiksmingą, šiuolaikišką ir daugiašalę ginklų kontrolę ir rizikos mažinimą. Būtent taip padėtį vertina prezidentas Trumpas, ir būtent ši užduotis yra vienas svarbiausių jo prioritetų nacionalinio saugumo srityje “, – pareiškė JAV ambasadorius.