„Dėl Dievo malonės pasaulis praėjusią naktį vos išvengė branduolinės katastrofos“, – Saugumo Tarybai sakė Linda Thomas-Greenfield.

„Rusijos ataka praėjusią naktį sukėlė mirtiną pavojų didžiausiai Europos atominei elektrinei“, – sakė L. Thomas-Greenfield.

„Tai buvo neįtikėtinai beatodairiška ir pavojinga. Tai kėlė grėsmę civilių gyventojų saugumui visoje Rusijoje, Ukrainoje ir Europoje“, – sakė ji.

JT generalinio sekretoriaus pavaduotoja politikos reikalams Rosemary DiCarlo Saugumo Tarybai sakė, kad išpuoliai prieš branduolinės energetikos objektus „prieštarauja tarptautinei humanitarinei teisei“.

Jungtinė Karalystė ir Prancūzija teigia darančios prielaidą, kad Rusijos kariai sąmoningai nusitaikė į Ukrainos Zaporožės atominę elektrinę.
„Tai pirmas kartas, kai valstybė užpuolė užpildytą kuru ir veikiančią atominę elektrinę. Ir tai aiškiai draudžiama pagal tarptautinę teisę ir Ženevos konvencijas“, – penktadienį per neeilinį JT Saugumo Tarybos posėdį sakė JK ambasadorė JT Barbara Woodward.

Prancūzijos atstovas Nicolas de Riviere‘as sakė, kad šis incidentas „reiškia išpuolį“ prieš branduolinę jėgainę.

O Rusijos ambasadorius neigė, kad Rusijos pajėgos apšaudė branduolinę elektrinę Ukrainoje.

„Šie pareiškimai yra paprasčiausiai neteisingi“, – sakė Vasilijus Nebenzia Saugumo Tarybai. – Visa tai yra beprecedentės melo ir dezinformacijos kampanijos prieš Rusiją dalis“.

Pasak jo, Rusijos kariai apsikeitė šūviais iš lengvųjų ginklų su Ukrainos kariais, tačiau atominės elektrinės jie esą nebombardavo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją