Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas praėjusį savaitgalį skundėsi, kad JAV atsisakė išduoti vizas Rusijos žurnalistams, turėjusiems kartu su juo vykti į JT būstinę.

JAV ambasada buvo informuota, kad jos prašymas dėl konsulinio vizito gegužės 11 d... JAV piliečiui (Evanui) Gershkovichiui, sulaikytam dėl kaltinimų šnipinėjimu, buvo atmestas“, – pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Šis sprendimas priimtas po to, kai Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad JAV priėmė „provokacinį“ sprendimą uždrausti Rusijos žurnalistams skristi į JAV. Ministerija įspėjo, kad „rengiamos kitos galimos atsakomosios priemonės“.

JAV žurnalistas Evanas Gershkovichius praėjusį mėnesį buvo suimtas Rusijoje ir apkaltintas šnipinėjimu. Jo darbdavys „The Wall Street Journal“ ir JAV pareigūnai neigė kaltinimus.

E. Gershkovichius, anksčiau dirbęs AFP, yra pirmasis užsienio žurnalistas, suimtas dėl kaltinimų šnipinėjimu nuo Sovietų Sąjungos žlugimo.

Po to, kai sekmadienį jos žurnalistams buvo atsisakyta išduoti vizas, Rusija pažadėjo reaguoti. „Rasime formų, kaip į tai atsakyti, kad amerikiečiai ilgam prisimintų, jog tokių dalykų daryti negalima“, – valstybinės naujienų agentūros citavo užsienio reikalų ministro pavaduotoją Sergejų Riabkovą.

Nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios praėjusiais metais Maskva sugriežtino sąlygas gauti akreditacijoms, kurių reikia, norint dirbti žurnalistinį darbą šalyje.