Tiesioginis susitikimas su Kremliaus vadovu įvyks tuo metu, kai įtampa JAV ir Rusijos santykiuose yra pasiekusi aukščiausią lygį per pastaruosius metus.

„Po poros savaičių Ženevoje susitiksiu su prezidentu [Vladimiru] Putinu ir aiškiai pasakysiu, kad to nedarysime – nestovėsime nuošalyje ir neleisime jam piktnaudžiauti šiomis teisėmis“, – sakė J. Bidenas savo kalboje apie birželio 16 dieną numatytą viršūnių susitikimą.

Pradėdamas eiti pareigas, J. Bidenas įvedė naujas sankcijas Maskvai, reaguodamas į dėl JAV institucijų teiginius, kad Rusija yra susijusi su didžiulio masto kibernetine ataka prieš „SolarWinds“ bei kad pakartotinai kišosi į prezidento rinkimus 2020 metais.

Be to, Vašingtonas griežtai kritikuoja Maskvą dėl mėginimo nunuodyti vieną iš paskutiniųjų atvirų V. Putino oponentų Aleksejaus Navalno ir vėlesnio įkalinimo.

Įtampa taip pat išaugusi Ukrainos klausimu, kur Rusija jau kontroliuoja teritorijas ir pastaruoju metu buvo sutelkusi pajėgas pasienyje, siekdama pademonstruoti jėgą.

Dėmesys skiriamas ir Rusijos dominuojamai Baltarusijai, kai Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka praėjusį savaitgalį įsakė pasiųsti naikintuvą perimti iš Atėnų į Vilnių skridusio „Ryanair“ lainerio, kuriuo skrido ieškomas disidentas žurnalistas Ramanas Pratasevičius ir Vilniuje studijuojanti jo draugė Sofija Sapega. Nutupdžius lėktuvą abudu buvo sulaikyti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)