„Susisiekiau su „AstraZeneca“ ir paklausiau, ar galėtume panaudoti atlikusias dozes, jeigu tokių yra“, – trečiadienį parlamente pareiškė Belgijos gerovės ministras Wouteris Beke.

„Jeigu pavyktų jas gauti, pritaikytume savo strategijai. Turiu informacijos, kad jie svarsto mūsų užklausą, galbūt laukia žinios iš EMA. Manau, kad kai kurios šalys skiepijimą šia vakcina pristabdė, bet norėtų kuo greičiau atnaujinti“, – teigia ministras.

Belgijos vakcinavimo darbo grupės vadovas Dirkas Ramaekersas „Niewsblad“ sakė, kad „AstraZeneca“ vakcinų tiekimas vyks kaip įprasta, o tai reiškia, kad visos Europos Sąjungos valstybės narės gaus sutartą vakcinų skaičių.


„Kai šalis nusprendžia sustabdyti skiepijimo konkrečia vakcina kampaniją, o tada sugalvoja vėl atnaujinti, visuomenės pasitikėjimas tokiu skiepu sumažėja. Taigi, yra tikimybė, kad, jeigu kampanija kitose šalyse bus atnaujinta, bus sunkiau žmones įtikinti skiepytis būtent „AstraZeneca“, – paaiškino Belgijos gerovės ministras.

„Prašome tas vakcinas perleisti mums. Tokiu būdu galėtume paspartinti vakcinavimo kampaniją ir per trumpesnį laiką pasiekti vakcinavimo tikslą“, – pridūrė D. Ramaekersas, paklaustas, ar Belgija galėtų pretenduoti į kitų šalių laikinai atsisakytas vakcinas.

Nors kai kurios šalys laikinai skiepijimą būtent „AstraZeneca“ vakcina ir sustabdė, Belgijos sveikatos ministras Frankas Vandenbroucke šią savaitę sakė, kad „dabartinėje situacijoje stabdyti kampaniją“ būtų labai neatsakinga, o šalis ir toliau klausys Europos vaistų agentūros (EMA).

Tarp pasiskiepyti „AstraZeneca“ gaminiu pakviestų belgų atsiranda nedaug žmonių, atsisakančių šios pastaruoju metu itin plačiai aptarinėjamos vakcinos, skelbia „Reuters“.

Antverpene, antrame pagal dydį Belgijos mieste, tik kelios dešimtys iš 2 tūkst. atšaukė suplanuotą vizitą pasiskiepyti, antradienį, kovo 16 d., „Reuters“ pranešė pagrindinio vakcinacijos centro koordinatorius Janas Stroobantsas.

„Taip, yra skiepytis atsisakančių gyventojų: per dieną iš 2 tūkst. žmonių persigalvoja kelios dešimtys. Tiesa, mes neklausiame atsisakymo priežasties. Galbūt jie susirgo arba nutiko kokia nors kita bėda. Žinoma, įtariame, kad tai yra susiję su naujienomis apie „AstraZeneca“ vakciną, nes atsisakančiųjų skaičius padidėjo. Kita vertus, atsiradusias laisvas vietas beveik iš karto užima kiti žmonės, kurie nori skiepytis“, – sako J. Stroobantsas.

Belgija yra viena iš nedaugelio Vakarų Europos valstybių, tebenaudojančių „AstraZeneca“ vakciną nuo COVID-19. Skiepijimą šia vakcina laikinai sustabdė tokios šalys kaip Italija, Vokietija ir Prancūzija, nerimaudamos dėl galimo rimto šalutinio poveikio.

„Nuo to viso šurmulio žiniasklaidoje man sukasi galva. Aš tikiu mokslu. Ar būtina visiems pareikšti savo nuomonę šiuo klausimu? Manau, kad užsikrėtus COVID-19 kraujo krešulių tikimybė yra didesnė, nei pasiskiepijus („AstraZeneca“ vakcina)“, – kalbėjo 85-erių metų amžiaus antverpeno gyventoja Marie Marain.

Antradienį vakcinos injekciją gavusi sveikatos priežiūros paslaugų teikėja iš Antverpeno Sara Vanheule prisipažino, kad mieliau būtų pasiskiepijusi kitos bendrovės gaminiu.

„Jeigu galėčiau rinktis, skiepyčiausi kita vakcina, nes kitose šalyse, kurios nusprendė laikinai nebenaudoti „AstraZeneca“, girdėti įvairiausių istorijų. Bet kadangi negalėjau rinktis, vis tiek čia atėjau. Buvo keletas kraujo krešulių susidarymo atvejų, bet mūsų šalyje – nedaug. Štai kodėl atėjau pasiskiepyti „AstraZeneca“ vakcina“, – sakė ji.

Nors kelios valstybės laikinai sustabdė skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, antradienį Europos vaistų agentūra pareiškė, kad šios vakcinos nuo COVID-19 veiksmingumas ir toliau nusveria galimą riziką. Tą patį trečiadienį pakartojo ir Pasaulio sveikatos asociacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)