Kaip praneša CNN, lengvų sužalojimų patyrė trys Japonijos jūrų gynybos pajėgų povandeninio laivo „Soryu“ įgulos nariai. Japonijos pakrančių apsaugos išplatintose nuotraukose matoma, kiek buvo apgadintas povandeninis laivas.

Skelbiama, kad incidentas įvyko prie pietinės Japonijos Šikoku salos.

„Soryu“ povandeninis laivas, plaukiojantis nuo 2009 metų, yra pirmasis Japonijos dyzeliniu kuru ir elektra varomų povandeninių laivų kartos egzempliorius. Jis sveria apie 3 tūkst. tonų ir plaukioja su 65 narių įgula.

Japonijos gynybos ministerija teigia, kad per susidūrimą buvo apgadinta ir povandeninio laivo ryšių įranga, nors laivą bus galima po remonto toliau eksploatuoti.

„Soryu“ povandeninis laivas

„Soryu“ kildamas į vandens paviršių per susidūrimą nubraukė korpusą. Labai gaila pripažinti, bet mūsų jūrų gynybos pajėgų povandeninis laivas susidūrė su komercinės paskirties laivu“, – teigiama Japonijos gynybos reikalų ministro Nobuo Kishi išplatintame pranešime.

Komercinės paskirties laivas – Honkonge registruotas krovininis laivas „Ocean Artemis“ – per susidūrimą nenukentėjo.

RAND analitikas ir JAV laivyno kapitonas Bradley‘is Martinas, analizavęs povandeninio laivo nuotraukas po incidento, sako, kad padaryta žala apriboja povandeninio laivo galimybes.

„Tikrai nepavadinčiau padarytos žalos „menka“. Povandeninis laivas negali nei panerti, nei naudotis ryšio sistemomis“, – elektroniniame laiške CNN teigia B. Martinas.

Incidentas įvyko praėjus beveik dvidešimčiai metų nuo dienos, kai amerikiečių branduolinis atakos povandeninis laivas netoliese Honolulu per klaidą kliudė ir nuskandino japonų žvejybos laivą, žuvo devyni žmonės, tarp kurių keturi moksleiviai.

„Soryu“ povandeninis laivas, Japonijos pakrančių apsaugos išplatintos nuotraukos

„USS Greeneville“ laivas tuo metu jame viešėjusiems civiliams svečiams kaip tik demonstravo avarinį iškilimą iš vandens, kai jo kelyje atsidūrė japonų laivas „Ehime Maru“. Tragedija įvyko 2001 metų vasario 9 dieną. Žvejybos laive plaukė Uvajimos žvejybos mokyklos mokiniai ir mokytojai, laivas po smūgio nuskendo vos per kelias minutes. Gelbėtojams 26 žmones pavyko išgelbėti.

JAV laivynas aukoms ir žuvusiųjų artimiesiems sumokėjo 16,5 mln. eurų kompensaciją. Povandeninio laivo kapitonas Scottas Waddle‘as buvo pripažintas kaltu dėl aplaidumo tarnyboje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)