Šaltiniai premjero biure laikraščiui teigė, kad Sh. Abe trečiadienį per lyderių susitikimą Singapūre V. Putinui pasakė, kad „jeigu ginčijamos Chabomajų ir Šikotano salos būtų perduotos Japonijai pagal bendrą 1956 metų deklaraciją,.. tai jose nebūtų dislokuotos amerikiečių karinės bazės“.

Laikraštis taip pat pažymėjo, kad be derybų su Maskva dėl taikos sutarties ir teritorinių problemų Tokijui tuo pačiu metu teks derėtis su Vašingtonu dėl karinių bazių.

V. Putinas ketvirtadienį sakė, jog per trečiadienio susitikimą Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) forumo Singapūre kuluaruose Japonijos premjerui nurodė, kad Tokijas gali atnaujinti diskusijas dėl 1956 metų Sovietų Sąjungos siūlymo grąžinti Japonijai dvi iš keturių ginčijamų Ramiojo vandenyno salų. Bendraudamas su žurnalistais Singapūre V. Putinas pažymėjo, jog šį klausimą būtina papildomai svarstyti, nes sovietų iniciatyvoje nepatikslinamos salų perdavimo sąlygos.

„Vakar per mūsų susitikimą premjeras tikrai (nurodė, kad) būtų рasirengęs, (kad) Japonija būtų pasirengusi grįžti prie šios problemos aptarinėjimo remiantis 1956 metų deklaracija“, – per spaudos konferenciją sakė Rusijos prezidentas.

„Tačiau tam, žinoma, reikia atskiro papildomo rimto aptarimo, turint omenyje, kad pačioje deklaracijoje toli gražu ne viskas aišku. Ten iš principo paprasčiausiai išdėstyta problema, kad Tarybų Sąjunga pasirengusi perduoti dvi salas, bet nepasakyta, kokiu pagrindu kieno suverenitetas jas apims. Tai klausimas rimtam aptarimui. Juo labiau, kad kažkada pati Japonija atsisakė įgyvendinti šiuos susitarimus“, – pažymėjo Rusijos lyderis.

Pagal 1956 metų deklaraciją Sovietų Sąjunga deklaravo pasirengimą perduoti Japonijai dvi Pietų Kurilų salas po taikos susitarimo su Japonija pasirašymo. Dokumentą abi šalys ratifikavo, tačiau vėliau Japonija atsisakė vykdyti susitarimą.

SSRS Antrojo pasaulinio karo paskutinėmis dienomis užėmė keturias piečiausias Kurilų salas, kurias japonai vadina Šiaurės teritorijomis. Dėl šio ginčo abi šalys taip ir nepasirašė formalios taikos sutarties.