Pokalbis su premjeru Sh.Abe bus pirmasis D. Trumpo susitikimas su kuriuo nors iš pasaulio lyderių po jo išrinkimo praėjusią savaitę.

Rinkimų kampanijos metu padaryti D. Trumpo pareiškimai sukėlė susirūpinimą daugelyje pasaulio sostinių, tarp jų Tokijuje.

D. Trumpas sakė reikalausiantis, kad sąjungininkai, tokie kaip Japonija ir Pietų Korėja, daugiau prisidėtų prie JAV karių buvimo jų šalyse apmokėjimo.

Šie komentarai Japoniją privertė sunerimti - tokiu metu, kai didėja Šiaurės Korėjos keliama grėsmė, o Kinija meta iššūkį JAV vadovaujamai saugumo status quo Ramiojo vandenyno regione.

Ir Japonija, ir Pietų Korėja jau moka reikšmingas sumas dėl JAV bazių išlaikymo ir pažymi, kad JAV karių dislokavimas jų regione atitinka ir Amerikos strateginius interesus.

Sh.Abe taip pat gali bandyti palenkti D.Trumpą dėl Ramiojo vandenyno partnerystės (Trans-Pacific Partnership, TPP) – 12 valstybių prekybos sutarties, kuriai JAV išrinktasis prezidentas nepritaria.

Atrodo mažai tikėtina, kad JAV Kongresas ratifikuotų sutartį. Ji turėtų būti aptarta per šalutinį susitikimą metiniame Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikime Peru, kur Sh.Abe vyks iš Niujorko.