Elektros tiekimas baseinų, kuriuose aušinamas panaudotas kuras, kad neprasidėtų spontaniška branduolinė reakcija, įrangai nutrūko pirmadienį 19 val. (12 val. Lietuvos laiku), pranešė elektrinę eksploatuojanti TEPCO.

Iki antradienio popietės viena iš aušinimo sistemų vėl veikė, o dvi kitos turėtų pradėti veikti netrukus, nurodė kompanija.

Net ir panaudotas branduolinis kuras tampa pavojingas, jeigu jo temperatūrai leidžiama nekontroliuojamai kilti iki taško, kai prasideda spontaniška grandininė reakcija.

TEPCO, kuri anksčiau buvo kritikuojama dėl to, kad neteikė visuomenei ir žiniasklaidai tikslios informacijos apie tai, kad vyksta Fukušimos elektrinėje, sakė, kad pavojaus kol kas nėra, bet pripažino, jog neaišku, kas sukėlė gedimą.

"Nutrūko elektros (tiekimas) baseinams, kurie naudojami panaudotam 1,3 ir 4 reaktorių kurui aušinti", ir įrangai, kuri naudojama tvarkant užterštas atliekas, kuriose yra ir radioaktyvaus cezio, anksčiau sakė TEPCO atstovas Kenichi Tanabe.

Elektros tiekimas daliai įrangos buvo atnaujintas, 1-ojo reaktoriaus kuro aušinimo sistema nuo antradienio 14 val. 20 min. (7 val. 20 min. Lietuvos laiku) vėl visiškai veikia, sakoma TEPCO pareiškime.

Dvi kitos, 3-ojo ir 4-ojo reaktorių kuro aušinimo sistemos tikriausiai vėl visiškai veiks 20 val. (13 val. Lietuvos laiku), o atskira aušinimo sistema bendrame baseine turėtų vėl pradėti veikti trečiadienį 8 val. (1 val. Lietuvos laiku). Tuo problemos dėl elektros dingimo turėtų baigtis, nurodo kompanija.

Bendrame baseine yra daugiau kaip 6 tūkst. panaudotų kuro strypų.

Incidentas kol kas nepaveikė aušinimo vandens padavimo patiems 1-ajam, 2-ajam ir 3-iajam reaktoriams, iš kurių per 2011-ųjų kovo krizę nutekėjo branduolinės medžiagos, sakė K.Tanabe.

Visų aušinimo baseinų temperatūra tebėra gerokai žemesnė už saugią 65 laipsnių pagal Celsijų ribą ir kas valandą pakyla po 0,3-0,4 laipsnio, nurodė jis.

Pasak K.Tanabe, esant tokiam tempui ir jeigu elektros tiekimas nebus atkurtas, temperatūra 4-ojo reaktoriaus baseine 65 laipsnius galėtų pasiekti per keturias dienas.

TEPCO pareigūnai sakė, kad netoliese esančiuose monitoringo taškuose jokių didelių radioktyvumo lygio pasikeitimų neužfiksuota.

Po 2011 metų kovo 11-osios žemės drebėjimo ir cunamio, kuris sugadino elektros tiekimo ir aušinimo sistemas, radioaktyvių dalelių pasklido iš trijų Fukušimos elektrinės reaktorių, kurių iš viso yra šeši.