Valstybinė agentūra nurodė, kad incidentas įvyko jai priklausančiame Oarajo tyrimų ir plėtros centre, kur atliekami branduolinio kuro tyrimai ir naudojamas itin toksiškas plutonis. Incidento priežastis šiuo metu tiriama.

Po šio incidento imta rimtai abejoti, ar tame centre buvo laikomasi tinkamų sąlygų, kad būtų apsaugoti darbuotojai ir jų sveikata.

Agentūra pranešė, kad per pirminį tyrimą radioaktyvių medžiagų buvo rasta ant visų penkių laboratorijoje buvusių vyrų galūnių, tačiau tos medžiagos veikiausiai buvo pašalintos nuo jų kūnų, darbuotojams nusimovus apsaugines pirštines, antbačius ir kitas apsaugos priemones bei nusiprausus po dušu.

Kita vertus, spinduliuotė aptikta trijų darbuotojų šnervėse – tai ženklas, kad jie įkvėpė radioaktyvių dulkių.

Televizija NHK trečiadienį paskelbė, kad vieno iš šių darbuotojo gauta radiacijos dozė yra šimtus kartų didesnė negu pranešė atominės energetikos agentūra.

Agentūros atstovas Masataka Tanimoto sakė, kad apžiūrėjus vieną vyrą, jo plaučiuose buvo aptikta daug plutonio – beveik 1 000 kartų daugiau nei šnervėse.

Nors to darbuotojo organizme nustatytas 22 000 bekerelių spinduliuotės intensyvumas iškart gyvybei pavojaus ir nekelia, tačiau jis gerokai viršija vidutinę metinę spinduliuotės dozę, patiriamą branduolinių tyrimų srityje dirbančių žmonių.

Pasak M. Tanimoto, nukentėję darbuotojai nesiskundė jokiomis sveikatos problemomis. Nuodugniau jų būklė bus ištirta specialiame radiacinės medicinos institute.

Japoniją jau ilgą laiką kritikuoja tarptautinė bendruomenė, nes dėl stringančios branduolinio kuro perdirbimo programos šalyje susikaupė didelės plutonio atsargos.

Kritikai tvirtina, kad Japonija turėtų atsisakyti savo ambicijų pakartotinai panaudoti branduolinį kurą, nes šių technologijų startuoliai kuriasi lėtai, 2011-aisiais įvykusios katastrofos Fukušimos atominėje elektrinėje tebetvyrant griežtam nusistatymui prieš atominę energetiką.