Taip siekiama apsaugoti jas nuo radiacijos. Japonija kreipėsi pagalbos į užsienio šalis, įtarusi, kad labai radioaktyvus vanduo sunkiasi iš Fukušimos atominės elektrinės antrojo reaktoriaus ir gali patekti į vandenyną.


Fukušimos atominėje elektrinėje pirmą sykį radiacija smarkiai užteršto vandens aptikta už reaktoriaus bloko ribų, tunelyje, maždaug už 55 metrų nuo kranto. Bijomasi, kad labai radioaktyvus vanduo nutekėjo į jūrą, iki šiol labai radioaktyvaus vandens buvo aptikta tik reaktorių blokuose.

„Giliai tranšėjoje šalia reaktorių blokų rasta vandens, jo ir oro užterštumas radiacija viršija tūkstantį milisivertų per valandą“, – tvirtino elektrinę valdančios bendrovės atstovas Takashi Kurita.

Dabar labai svarbu išsiurbti radioaktyvų vandenį, stengiantis, kad jis nepatektų į aplinką. Ekspertai bando nustatyti taršos šaltinį ir, kaip spėja, radiacija greičiausiai šoktelėjo dėl dalinio nuotėkio iš reaktoriaus šerdies.

Dabar nutarta reaktorius vėsinti ne jūros, o gėlu vandeniu, bijomasi, kad jūros vanduo gali graužti įrangą. Kita vertus, kaip teigia japonų pareigūnai, slėgis reaktorių bloke stabilus, nuotėkis dalinis, todėl jie daro išvadą, kad reaktoriaus šerdis esą nepažeista.

Tuo metu jūros vandenyje radioaktyviojo jodo lygis kiek sumažėjo, bet tai kelia nerimą, kad radioaktyvusis jodas paplito jūros vandenyje toliau į šiaurę. Dvi Prancūzijos branduolinės saugos agentūros paskelbė, kad Japonija paprašė jų pagalbos, kai padėtis tampa nepaprastai sudėtinga.

Gamtosaugininkai ragina plėsti evakuacijos zoną aplink Fukušimos atominę elektrinę. Dabar zona, iš kurios žmonės turi būti evakuoti, 20 kilometrų aplink jėgainę, aplinkosaugininkai apsilankė Fukušimos prefektūros miestelyje, kuris yra už 40 kilometrų nuo elektrinės, jame Geigerio matuokliai parodė labai aukštą radiacijos lygį.

„Žmonės gyvena kasdienį gyvenimą, nors radiacijos lygis labai aukštas. Mes primygtinai rekomenduojame iškeldinti žmones iš tos teritorijos“, – aiškino organizacijos „Greenpeace“ veikėjas Janas van de Putte.

Tačaiu Japonijos vyriausybė ramina, kad radiacijos lygis aplink elektrinę pamažu slūgsta, todėl esą nėra reikalo plėsti evakuacijos zoną.

Tuo metu stichija nepalieka Japonijos ramybėje. Po šešių ir penkių dešimtųjų balo požeminių smūgių buvo paskelbtas cunamio pavojus, bet šįkart nelaimės išvengta.

Tokijuje pražydo sakura, tai pranašauja pavasario pradžią. Paprastai Japonijoje prasidėdavo dvi savaites trunkantis piknikų po žydinčiais medžiais metas. Tačiau šiemet sakuros žydėjimą temdo baimė dėl radiacijos, liūdesys dėl tėvynainių šalies šiaurės rytuose, kur siautėjo žemės drebėjimas, cunamis, o dabar stichijos nuniokota atominė jėgainė skleidžia radiaciją.