Tokijas tebevykdo mirties bausmes, nors tarptautinės žmogaus teisių organizacijos ragina Japoniją atsisakyti egzekucijų.

Šįkart buvo pakarti Teruhiko Seki ir Kiyoshi Matsui. Nuo 2012 metų, kai į valdžią atėjo konservatyvių pažiūrų premjeras Shinzo Abe, šalyje buvo įvykdyta iš viso 21 egzekucija.

44 metų T. Seki buvo nuteistas už keturių žmonių nužudymą į pietryčius nuo Tokijo esančiame Čibos mieste. Šie nusikaltimai įvykdyti 1992-aisiais, kai T. Seki buvo 19-metis, nurodė Teisingumo ministerija.

Jis yra pirmasis nuo 1997 metų asmuo Japonijoje, kuriam buvo įvykdyta egzekucija už nusikaltimą, įvykdytą nesulaukus pilnametystės, pažymėjo vietos žiniasklaida.

Šioje šalyje pilnamečiais laikomi asmenys, kuriems yra sukakę 20 metų.

69 metų K. Matsui buvo nuteistas myriop už 1994 metais įvykdytą savo draugės ir jos tėvų nužudymą.

Abu vyrai siekė būti iš naujo teisiami, nurodė vietos žiniasklaida. Tokių precedentų būta, bet Japonijoje mirti nuteistų asmenų bylos retai kada nagrinėjamos iš naujo.

„Tai buvo itin žiaurūs atvejai, - žurnalistams sakė teisingumo ministrė Yoko Kamikawa. - Įsakiau įvykdyti egzekucijas, viską labai nuodugniai apsvarsčiusi.“

Japonija ir JAV - vienintelės didelės išsivysčiusios šalys, tebetaikančios mirties bausmę.

Mirties bausmė tebėra tvirtai palaikoma Japonijos visuomenės, nors Europos vyriausybės ir žmogaus teisių grupės jau ne kartą yra protestavusios prieš egzekucijų vykdymą.

Oponentai tvirtina, kad Japonijoje taikoma sistema yra žiauri, nes nuteistieji gali būti daug metų laikomi vienutėse, o apie artėjančią egzekuciją jiems pranešama tik likus kelioms valandoms iki jos vykdymo.