Pasak Branduolinio saugumo tarnybos atstovo Hidehiko Nishiyama ore virš nuotėkio vietos nustatyta 1000 milisivertų spinduliuotė.

Net trumpą laiką pabuvus 500 milisivertų aplinkoje padidėja rizika susirgti vėžiu.

Vanduo šeštadienį sunkėsi pro plyšį reaktoriaus bloko pamatuose.
Korporacija "Tokyo Electric Power Co." (TEPCO) ketina artimiausiu metu sustabdyti šį nuotėkį pamatų betonavimu.

Japonijos premjeras apsilankė cunamio nuniokotame miestelyje ir evakuacijos zonoje prie pažeistos atominės jėgainės

Japonijos premjeras šeštadienį pirmąkart aplankė cunamio nuniokotą šalies regioną ir nuvyko į evakuacijos zoną aplink pažeistą atominę jėgainę, kur susitiko su darbuotojais, mėginančiais likviduoti didžiausią branduolinę avariją nuo Černobylio katastrofos.

Premjeras Naoto Kanas kalbėjosi pabėgėliais, gyvenančiais improvizuotoje stovykloje Rikudzentakatoje - žvejų miestelyje, kurį kovo 11 dieną smarkiai nuniokojo cunamis, sukeltas galingo žemės drebėjimo. Per šią stichinę nelaimę žuvo arba dingo be žinios apie 28 tūkst. žmonių.

"Ši kova bus ilga, tačiau vyriausybė uoliai dirbs kartu su jumis iki pat pabaigos. Taip pat noriu, kad visi kuo labiausiai stengtųsi", - N.Kanas sakė vienam iš nukentėjusiųjų mokyklos pastate, tapusiame evakuotųjų prieglobsčiu.

Nors Rikudzentakatoje buvo įrengtos sienos prieš cunamius, miestelis buvo sulygintas su žeme ir virto dumblu bei nuolaužomis užversta dykyne. Iš 23 tūkst. jo gyventojų dauguma žuvo arba buvo sužaloti, daugelį nusinešė vandens srautai.

"Vienas žmogus, kurio namas buvo netoli pakrantės, sakė man: "Kur man statytis namą po viso šito?" Taigi, padrąsinau tą žmogų ir pasakiau, kad vyriausybė teiks paramą, kol viskas baigsis", - premjeras sakė žurnalistams.

N.Kanas yra praradęs populiarumą; dar prieš įvykstant pastarajai nelaimei jis buvo spaudžiamas atsistatydinti arba paskelbti pirmalaikius rinkimus. Jis taip pat kritikuojamas dėl esą prasto vadovavimo reaguojant į Japoniją ištikusią humanitarinę ir branduolinę krizę, taip pat dėl premjero tolesnių galimybių dirbti šiame poste vis dar abejojama.

"Esama evakuacijos centrų, kuriuose nėra elektros ir vandens. Esama žmonių, kurie netgi negali eiti ieškoti žuvusiųjų. Noriu, kad jis atkreiptų į tai dėmesį", - sakė 45 metų žvejys Kazuo Sato.

N.Kanas vėliau šeštadienį nuvyko į 20 kilometrų spindulio evakuacijos zoną aplink avarijos ištiktą Fukušimos 1-ąją elektrinę. Premjeras aplankė joje esantį kaimelį "J" - buvusį sporto kompleksą, paverstą avarijos likvidavimo štabu, kurio darbuotojai mėgina ataušinti jėgainės reaktorius.