Anot Tarptautinės atominės energetikos agentūros (IAEA), kabelis buvo nutiestas ketvirtadienį 17.30 val. vietos laiku (10.30 val. Lietuvos laiku).

Japonija visą dieną siuntė karinius sraigtasparnius ataušinti avarijos ištiktos atominės jėgainės perkaitusius kompleksus. Apie 21 val. vietos laiku (15 val. Lietuvos laiku) operacija baigta ir pavadinta sėkminga, nes virš elektrinės pakilo garai. Tačiau ar iš tiesų pavyko ataušinti katastrofos ištiktą elektrinę, kol kas neaišku. Užfiksuota didelė radiacija už 30 km ribos neramina.

Apie užfiksuotą didelę radiaciją pranešė Japonų visuomeninis transliuotojas NHK.

TATENA: padėtis Fukušimos AE neblogėja

Padėtis žemės drebėjimo apgadintoje Fukušimos I atominėje elektrinėje (AE) ketvirtadienį nepablogėjo, pareiškė Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA).

Anot TATENA ekspertų, situacija atominėje elektrinėje išlieka įtempta, tačiau pablogėjimo nėra, pranešė britų žiniasklaida.

Jau buvo skelbta, kad TATENA vadovas Yukiya Amano anksčiau ketvirtadienį iš Vienos išvyko į Japoniją, kur asmeniškai susipažins su padėtimi Fukušimos I atominėje elektrinėje.

Pasak dienraščio "Guardian", prieš išvykimą Y.Amato situaciją Japonijoje pavadino "labai rimta".

"Mes norime aplankyti pačią AE (Fukušima I). Tačiau šią galimybę apsvarstysime nuskridę", - pridūrė jis.

Japonai radiacijos zonos neplečia, užsienio valstybės ragina saugotis

Nors Japonijos pareigūnai ramino, kad padėtis kontroliuojama, JAV pareigūnai perspėjo, kad padėtis tebeblogėja.

Tačiau vienas aukštas JAV branduolinės energetikos priežiūros pareigūnas krizę šią krizę vertina daug niūriau negu Japonijos specialistai, o JAV ambasada paragino amerikiečius, esančius arčiau nei už 80 kilometrų nuo Fukušimos elektrinės, palikti pavojingą zoną arba bent jau neiti į lauką. Apie tokio atstumo laikymąsi prabilo ir Pietų Korėja, Australija, Prancūzija paragino išvykti iš šalies arba bent kuo toliau nuo AE.

Japonijos vyriausybė nurodė neplanuojanti išplėsti 20 kilometrų spindulio privalomos evakuacijos zonos, tačiau taip pat paragino ne toliau nei už 30 kilometrų nuo elektrinės esančius žmones likti patalpose.

Pilotus vadino kamikadzėmis

Pavojinga padėtis susiklostė keturiuose iš šešių šios jėgainės blokų: juose kilo gaisrų ir sprogimų, buvo pažeisti blokų pastatai, pradėjo lydytis kai kurių reaktorių šerdys, taip pat didėja temperatūra saugyklose, kuriose laikomi panaudoti kuro strypai. Pareigūnai neseniai paskelbė, kad kaista ir kitų dviejų blokų panaudoto kuro saugyklos.

Du Japonijos kariniai sraigtasparniai "CH-47 Chinook" pradėjo lieti jūros vandenį ant pažeisto 3-ojo bloko 9 val. 48 min. vietos (2 val. 48 min. Lietuvos) laiku, sakė Gynybos ministerijos atstovė Kazumi Toyama. Per pirmąsias dešimt šios operacijos minučių orlaiviai išliejo bent keturis kaušus vandens, nors televizijos reportažuose matėsi, kad didelė jo dalis išsisklaidė vėjyje.

Sraigtasparnių įgulos dėl intensyvios radiacijos virš elektrinės gali būti tik apie 40 minučių, o kiekvieną sykį iš kaušo išliejama apie 7 500 litrų vandens.

Juos pilotavę kariai vadinami kamikadzėmis, nes operaciją vykdė ypatingai didelės radiacijos sąlygomis.

Nėra kitos išeities

Šia operacija siekiama ataušinti 3-ojo bloko reaktorių, taip pat pripildyti vandens jo panaudoto kuro strypų saugyklos baseiną, nurodė K.Toyama.

Jėgainę eksploatuojanti bendrovė "Tokyo Electric Power Co." anksčiau pranešė, kad šio bloko saugyklos baseinas beveik ištuštėjo, todėl panaudoti kuro strypai smarkiau kaista, o jų skleidžiama spinduliuotė stiprėja.

Gynybos ministras Toshifumi Kitazawa sakė žurnalistams, kad inžinieriams nelieka kitos išeities, tik lieti vandenį iš oro, kol dar ne per vėlu.

Saugyklos baseine neliko vandens

Tuo tarpu JAV pareigūnai pareiškė, kad 4-ajam Fukušimos jėgainės blokui taip pat gresia didelis pavojus.

JAV Branduolinio reguliavimo komisijos (NRC) pirmininkas Gregory Jaczko Vašingtone vykusiame Kongreso komiteto posėdyje sakė, kad 4-ojo bloko saugyklos baseine vandens visiškai nebeliko. Pareigūnas pridūrė, kad arti elektrinės esantiems žmonėms gresia mirtinos apšvitos dozės.

"Manome, kad radiacijos lygis yra nepaprastai didelis", - pabrėžė jis.

"Tokyo Electric Power" vadovai ketvirtadienį teigė manantys, jog kuro strypai 4-ojo bloko saugykloje tebėra užlieti vandens, tačiau vienas Japonijos branduolinio saugumo agentūros pareigūnas vėliau skeptiškai įvertino šią poziciją ir buvo labiau linkęs pritarti JAV išvadoms.

"Atsižvelgiant į ten sklindančios radiacijos intensyvumą, labiau tikėtina, kad kuro strypai atidengti, o ne užlieti", - sakė Yuichi Sato.

Ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yukio Edano  sakė, kad vanduo į 3-ojo bloko saugyklos baseiną bus liejamas ne vien iš sraigtasparnių, bet ir iš specialiųjų policijos pajėgų vandens patrankų, kurios paprastai naudojamos riaušėms malšinti. Aukšto slėgio vandens patrankas darbuotojai galės valdyti būdami toliau nuo elektrinės.

Taip pat bus naudojami kariuomenės priešgaisriniai automobiliai, skirti gaisrams aerodromuose gesinti, sakė generolas Ryoichi Oriki.

Panaudoto branduolinio kuro saugyklos turi būti nuolat aušinamos vandeniu. Urano strypai netgi ištraukti iš reaktoriaus išskiria labai daug šilumos ir turi būti aušinami ištisus mėnesius, kad nesuirtų ir nepaskleistų radioaktyvių teršalų.

Elektrinėje dirbančią pagrindinę krizės brigadą šiuo metu sudaro 180 žmonių, dirbančių pamainomis, kad jų patiriama apšvitos dozė būtų kuo mažesnė.

Tokijuje gali būti netikėtai išjungta elektra

Japonijos sostinėje Tokijyje ketvirtadienio vakare gali būti netikėtai išjungta elektra, kadangi, atšalus orams, jos suvartojama vis daugiau. Tai pranešė šalies vyriausybė.

Transporto ir infrastruktūros ministerija kreipėsi į metro linijų operatorius, prašydama sumažinti traukinių skaičių ir padidinti jų eismo intervalus, kad būtų suvartota mažiau elektros energijos ir išvengta visiško pakrikimo.

Valdžios atstovai paaiškino, jog planinių elektros išjungimų prefektūrose aplink sostinę gali nepakakti. Jie paragino piliečius būti sąmoningus ir nenaudoti elektros prietaisų, jeigu nėra tokios būtinybės.

Japonų namuose nėra centrinio šildymo, todėl, atėjus šalčiams, dauguma gyventojų šildo patalpas elektros prietaisais.