Požeminių smūgių epicentras buvo už 177 kilometrų į šiaurės rytus nuo Hačinohės miesto, nurodoma USGS tinklalapyje.

Japonijos nacionalinis transliuotojas NHK informavo, kad cunamio pavojaus nėra. Žemės drebėjimas įvyko apie 2 val. 36 min. Grinvičo (5 val. 36 min. Lietuvos) laiku, nurodė Japonijos meteorologijos agentūra.

Taifūnas jau lieja kraują

Žemės drebėjimas buvo tarsi gamtos „apšilimas“. Smarkus taifūnas „Vongfong“ šeštadienį slinko Japonijos link, o pietinėse Okinavos salose siaučiant smarkiems vėjams ir liūtims jau sužeista 12 žmonių.

Japonijos meteorologijos agentūra nurodė, kad 3 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku taifūnas buvo už maždaug 200 kilometrų į pietryčius nuo Nahos miesto šalies įpiečiausioje Okinavos prefektūroje.

Jungtinis taifūnų perspėjimo centras informavo, kad audra, kuriai anksčiau buvo suteiktas supertaifūno statusas, susilpnėjo, tačiau Japonijos pareigūnai perspėjo, kad ji tebėra „didelis ir labai smarkus“ taifūnas, nešantis gūsingą vėją ir liūtis, keliantis dideles bangas ir žemės nuošliaužas.

Taifūnas, kurio vėjo gūsių greitis siekė 234 kilometrus per valandą, judėjo į šiaurę labai lėtai – vos 10 kilometrų per valandą greičiu.

Prognozuojama, kad „Vongfong“ iki pirmadienio paryčių pasieks Japonijos pietinę Kiušiū salą, kraštu kliudęs Okinavą.

Vėliau jis gali smogti šalies gilumoje esantiems regionams, nurodė meteorologijos agentūra.

Okinavoje jau pakilo smarkus vėjas ir smarkiai lijo, daugiau negu 17 tūkst. namų ūkių liko be elektros.

Šioje prefektūroje per audrą buvo sužeisti bent 12 žmonių, įskaitant vieną vyrą, kuriam smarkaus vėjo staigiai užtrenktos durys nukirto rankos pirštą, sakė vienas savivaldybės pareigūnas.

Nacionalinis transliuotojas NHK pranešė, kad tarp sužeistųjų yra viena devynmetė, kuriai durys taip pat sužalojo pirštą.

Iš palydovo padarytose nuotraukose matyti didžiulis besisukantis „Vongfong“ debesų diskas su tobulai susiformavusia „akimi“ jo centre.

Šis taifūnas atslenka po smarkios atogrąžų audros, kuri užgriuvo Japoniją prieš savaitę. Tąsyk šioje prie stichinių nelaimių įpratusioje šalyje žuvo arba dingo 11 žmonių.

Šeštadienį prie Japonijos šiaurės rytinių krantų įvyko 6,1 balo žemės drebėjimas, o prieš dvi savaites centrinėje šalies dalyje staigus ugnikalnio išsiveržimas nusinešė mažiausiai 55 žmonių gyvybes.

Rugpjūčio pabaigoje smarki liūtis Japonijos vakariniame Hirošimos mieste sukėlė didelių žemės nuošliaužų, dėl kurių žuvo daugiau negu 70 žmonių.