Šeštadienį taifūno „Nanmadol“ gūsiai siekė iki 270 km per valandą ir buvo priskiriami aukščiausiam agentūros lygiui – „stiprios“ audros kategorijai. Vėlyvą popietę jis priartėjo prie atokios Minami Daito salos, esančios už 400 kilometrų į rytus nuo Okinavos salos.

Tikimasi, kad sekmadienį audra priartės arba pasieks sausumą Kiūšiū pietinės Kagošimos prefektūroje, kitą dieną pajudės į šiaurę ir pasuks link pagrindinės Japonijos salos.

„Kyla iki šiol neregėtų audrų, didelių bangų, vėjo gūsių ir rekordinio kritulių kiekio pavojus“, – žurnalistams sakė Japonijos meteorologijos agentūros prognozių skyriaus vadovas Ryuta Kurora.

„Reikia būti maksimaliai atsargiems, – sakė jis, ragindamas gyventojus kuo anksčiau evakuotis. – Tai labai pavojingas taifūnas“.

Japonijoje šiuo metu yra taifūnų sezonas, per metus šalis susiduria su maždaug 20 tokių audrų ir dažnai patiria smarkias liūtis, kurios sukelia nuošliaužas ar staigius potvynius.

Artėjant taifūnui „Nanmadol“, regioniniuose oro uostuose, įskaitant Kagošimos, Mijazakio ir Kumamoto, pradėta atšaukinėti skrydžius, skelbiama oro linijų „Japan Airlines“ ir „All Nippon Airways“ interneto svetainėse.

Mokslininkai teigia, kad dėl klimato kaitos stiprėja audros ir dažnėja bei intensyvėja ekstremalios oro sąlygos, pavyzdžiui, karščio bangos, sausros ir staigūs potvyniai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją