Šiai finansinei injekcijai – jau trečiai nuo COVID-19 krizės pradžios praėjusiais metais – vėliau penktadienį turi pritarti ministrų kabinetas. Paketo „užtenka, kad Japonijos žmonėms būtų suteiktas saugumo ir vilties jausmas“, sakė F. Kishida.

Numatomos išlaidos apims įvairias priemones. Kalbama, kad tarp jų bus pašalpos pinigais ir kuponais jaunesnių nei 18 metų vaikų turinčioms šeimoms, atitinkančioms pajamų „lubų“ kriterijų, slaugytojų ir rūpybos darbuotojų atlyginimų didinimas.

Didžiuliai išlaidų planai pristatomi Japonijos ekonomikai trečiąjį metų ketvirtį susitraukus daug labiau nei tikėtasi, lyderiams dėl COVID-19 protrūkio įvedus suvaržymų Tokijuje ir kituose miestuose.

Buvę premjerai Yoshihide Suga ir Shinzo Abe 2020-aisiais į ekonomiką įliejo atitinkamai 40 trln. ir 38 trln. jenų, bet kai kurie analitikai ir žiniasklaidos atstovai abejojo šių išlaidų efektyvumu.

„Galime kurti ekonomines priemones, atversiančias naują visuomenę po pandemijos“, – sakė F. Kishida per ministrų kabineto ir valdančiosios koalicijos derybas.

Pasak premjero, įskaičius kitus elementus, tokius kaip paskolos iš fondų, fiskalinės išlaidos turėtų padidėti iki 79 trln. jenų.

Po ankstesnio premjero Y. Sugos atsistatydinimo, iš dalies nulemto jo vyriausybės atsako į pandemiją, F. Kishida pažadėjo didžiulę išlaidų programą ir triumfavo per praėjusį mėnesį įvykusius visuotinius rinkimus.

Kompanijoms, ypač restoranams ir barams, nuo pat pandemijos pradžios su pertraukomis buvo taikomi suvaržymai dėl darbo laiko ir alkoholio pardavimo, be to, Japonijos sienos lieka uždarytos turistams.

Vyriausybės duomenys šią savaitę parodė, kad Japonijos ekonomika per tris mėnesius iki rugsėjo susitraukė 0,8 proc. – daug daugiau nei tikėtasi – rekordiniam COVID-19 protrūkiui paveikus išlaidas, o tiekimo grandinių problemoms sutrikdžius kompanijų darbą.

Tačiau per parą užregistruojamų naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius pastaraisiais mėnesiais smarkiai sumažėjo, o daugiau kaip trys ketvirtadaliai šalies gyventojų dabar yra visiškai paskiepyti nuo COVID-19, todėl dauguma suvaržymų šalyje jau atšaukti.

Ekonomistai sako, kad ekonomikos skatinimo paketas tam tikru mastu parems Japonijos augimą, bet kai kurios žiniasklaidos priemonės kėlė klausimų dėl pašalpų efektyvumo ir atkreipė dėmesį, jog ne visai aišku, iš ko bus finansuojamos tokios išlaidos.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) duomenimis, Japonijos valstybės skola jau ir taip yra didžiulė – 250 proc. bendrojo vidaus produkto.

Vyriausybė turėtų paaiškinti, kodėl ekonomikos skatinimo paketas „būtinas ir kokio poveikio tikimasi“, šią savaitę žurnalistams sakė Japonijos korporacijų vadovų asociacijos pirmininkas Kengo Sakurada.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į Japonijos Audito tarybos išvadą, kad beveik pusė ankstesnių skatinimo paketų dar nėra panaudota.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją