Jis sakė, kad siekiant kuo greičiau nutraukti Rusijos agresiją prieš Ukrainą, svarbu, kad panašiai mąstančios šalys, įskaitant Lenkiją, išliktų vieningos ir toliau taikytų griežtas sankcijas Rusijai bei teiktų paramą Ukrainai.

F. Kishida pagyrė Lenkiją už pagalbą karo nuniokotai šaliai ir sakė, kad pareiškė Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui „nepalaužiamą Japonijos ir Didžiojo septyneto šalių solidarumą“.

„Dėl Lenkijai tenkančios didėjančios naštos, kurią lėmė užsitęsusi Rusijos agresija prieš Ukrainą, informavau ministrą pirmininką, kad nusprendėme Lenkiją traktuoti kaip ypatingą šalį ir padaryti ją oficialios plėtros paramos gavėja, nepaisant to, kad Lenkija jau išsivysčiusi ekonomiškai ir nėra priskiriama prie paramą gaunančių šalių“, – sakė F. Kishida per bendrą spaudos konferenciją su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu.

M. Morawieckis sakė, kad glaudus Lenkijos ir Japonijos bendradarbiavimas kovojant su Rusijos agresija yra labai svarbus. „Mūsų šalys yra dviejose priešingose Rusijos sienų pusėse, tačiau mes puikiai suprantame Rusijos imperializmo keliamą grėsmę taikai pasaulyje ir tarptautinei tvarkai“, – sakoma bendrame jo ir F. Kishidos pareiškime.

Tą pačią dieną, kai Kinijos vadovas Xi Jinpingas baigė trijų dienų vizitą Maskvoje, Lenkijos premjeras Kinijos ir Rusijos aljansą pavadino „pavojingu“. „Kinijos prezidento vizitas į Maskvą verčia mus nerimauti, ši Kinijos ir Maskvos ašis yra pavojinga“, – sakė M. Morawieckis žurnalistams po susitikimo su F. Kishida.

M. Morawieckis padėkojo F. Kishidai už vizitą į Kyjivą ir sakė, kad tai yra „aiškus paramos Ukrainos siekiams, planams išsaugoti suverenitetą ir teritorinį vientisumą, ginti laisvę ir demokratiją įrodymas ir simbolis“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją