Tai bus pirmasis kartas, kai Japonija šioje srityje bendradarbiaus su kita šalimi nei JAV. Išimtis iki šiol buvo padaryta tik Vašingtonui dėl JAV priešraketinės gynybos programos.

Japonijos ministras pirmininkas Yoshihiko Noda ir Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas oficialiai sprendimą pradėti derybas šiuo klausimu ketina priimti per susitikimą, planuojamą balandžio 10 dieną Tokijuje.

„Mainichi“ dienraštis cituoja neįvardytą Japonijos gynybos ministerijos šaltinį, kuris sakė, jog abiem valstybėms, net ir atsižvelgiant į draudimo panaikinimą, gali prireikti metų prieš konkrečiai sutariant dėl bendro karinės įrangos kūrimo ir gamybos proceso.

Londonas ir Tokijas bendradarbiavimą kuriant ir gaminant naujus ginklus gali pradėti nuo mažų dalykų, o vėliau pereiti prie, pavyzdžiui, naikintuvų gamybos, teigia šaltinis.

Japonija praeitų metų gruodį nusprendė atsisakyti prieš kelis dešimtmečius priimto draudimo, užkirtusio kelią kartu su kitomis šalimis kurti karinę įrangą ir ją tiekti net ir humanitarinėms misijoms. Panaikinus draudimą, Japonijai atsivėrė naujos bendradarbiavimo gynybos srityje galimybės.

Kitos šalys, pavyzdžiui Australija ir Prancūzija, taip pat rodė susidėmėjimą bendradarbiavimo su Japonija kuriant karinę įrangą galimybėmis, tačiau pats Tokijas pirmenybę suteikė Jungtinei Karalystei. Japonija pasirinko Londoną, kai šis vietoj „Eurofighter Typhoon“ naikintuvų pasirinko „Lockheed Martin Corp's F-35“.