„Prezidento Xi [Jinpingo] valstybinis vizitas įvyks abiem [šalims] patogiu metu“, – žurnalistams Tokijuje sakė Yoshihide Suga.

„Dabar didžiausias išbandymas abiem šalims yra užkirsti kelią naujojo koronaviruso plitimui. Reikia tam suteikti prioritetą“, – teigė vyriausybės atstovas.

Xi Jinpingas turėjo atvykti į Japoniją valstybinio vizito šį pavasarį. Japonijos premjeras Shinzo Abe oficialiai pakvietė jį per pernai Osakoje vykusį Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimą.

Pastarąjį kartą Kinijos prezidentas valstybinio vizito į Japoniją buvo atvykęs 2008 metais, o planuota Xi Jinpingo kelionė buvo laikoma šylančių dvišalių santykių ženklu.

Tačiau koronaviruso protrūkis privertė atidėti vizitą.

„Tiek Kinija, tiek Japonija šiuo metu intensyviai kovoja su NCP (naujojo koronaviruso sukeliamo plaučių uždegimo) epidemija“, – per spaudos konferenciją Pekine sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

„Abi pusės sutarė, jog reikia užtikrinti, kad Pirmininko Xi Jinpingo valstybinis vizitas įvyktų, kai tam bus tinkamiausias laikas, sąlygos bei atmosfera, ir jis būtų sėkmingas“, – sakė jis.

Japonų pareigūnai pastarosiomis savaitėmis tvirtino, kad šis vizitas turėtų įvykti nepaisant plintančio viruso.


„Kinijos prezidento vizitas į Japoniją yra dešimtmečio įvykis“, – praėjusią savaitę Tokijuje sakė užsienio reikalų ministras Toshimitsu Motegi.

„Svarbu užtikrinti, kad būtų pasiekti visi numatyti rezultatai“, – pridūrė jis.

Pastarieji ministro komentarai daugelio buvo suprasti kaip užuomina, kad vizitas gali būti nukeltas.

Pasaulyje koronavirusu užsikrėtė daugiau kaip 95 tūkst. žmonių, jo sukeliama liga jau pareikalavo per 3 200 gyvybių.

Vizitas buvo atidėtas Japonijai imantis vis griežtesnių priemonių kovai su koronaviruso epidemija. Šalyje nustatyti mažiausiai 317 užsikrėtimo atvejų, su virusu siejamos šešios mirtys.

Tokijas sulaukė kritikos dėl lėtos reakcijos į protrūkį ir veiksmų dėl kruizinio laivo „Diamond Princess“, kuris buvo karantinuotas prie Jokohamos krantų. Laive daugiau kaip 700 keleivių buvo patvirtintas koronavirusas.

Ketvirtadienį dienraštis „Yomiuri“ pranešė, kad Japonija taikys dviejų savaičių karantiną visiems asmenims, atvykstantiems iš Kinijos ir Pietų Korėjos. Laikraštis nenurodė, kada bus pradėta taikyti ši priemonė.

Anot „Yomiuri“, kinų ir pietų korėjiečių turistų bus prašoma nevykti į Japoniją, taip pat bus suspenduotos vizos.

Leidinio žiniomis, ketvirtadienį apie šias priemones turėtų paskelbti premjeras Sh. Abe.

Tokijui 2012-aisiais „nacionalizavus“ kelias ginčijamas Rytų Kinijos jūros salas, į kurias pretenzijas reiškė Pekinas, šalių santykiai smarkiai pablogėjo, tačiau pastaraisiais metais įtampa sumažėjo.

2018 metais Sh. Abe lankėsi Pekine. Tai buvo pirmasis oficialus Japonijos ministro pirmininko vizitas į Kiniją nuo 2011 metų.

Pernai gruodį premjeras vėl surengė vizitą į Kiniją, kurio metu susitiko trišalių derybų su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu ir Kinijos vyriausybės vadovu Li Keqiangu. Viešnagės metu Sh. Abe taip pat atskirai susitiko su Xi Jinpingu.

Pernai birželį Sh. Abe buvo susitikęs su Kinijos prezidentu Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo kuluaruose ir pakvietė jį atvykti valstybinio vizito.

„Noriu sustiprinti Japonijos ir Kinijos ryšius... pakviesdamas prezidentą Xi Jinpingą kitąmet žydint sakuroms atvykti į Japoniją“, – tąsyk sakė Sh. Abe.

Antrosios ir trečiosios didžiausių pasaulio ekonomikų santykių pagerėjimą paskatino ir abiejų šalių prekybiniai nesutarimai su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.