J. Kuciakas ir jo sužadėtinė Martina Kušnirova buvo nušauti prie savo namų – kaip įtariama, paliepus svarbių pažinčių turinčiam slovakų verslininkui Marianui Kočneriui, kurio verslo veiklą tyrė šis reporteris.

M. Kočneris pareiškė atmetąs kaltinimą, kad jis įsakė nužudyti J. Kuciaką.

Šis nužudymas į dienos šviesą iškėlė korupciją nedidelės euro zonos šalies aukštuosiuose politiniuose sluoksniuose ir paskatino per vasarį vykusius parlamento rinkimu nuversti iš valdžios populistinę kairiąją partiją „Smer-SD“ bei išrinkti opozicijos jėgas.

Teisėja Ruzena Sabova perskaitė M. Kočnerio brolio Ivano liudijimą. Pastarasis nepanoro per pirmadienį vykusį posėdį dalyvauti asmeniškai.

„Marianas sakė, kad vieną žurnalistą reikia pašalinti, o paskui – dar vieną, kad jie nebeįkyrėtų“, – sakoma Ivano Kočnerio liudijime, paskelbtame per teisimo posėdį Pezinoke, esančiame į šiaurę nuo Bratislavos.

Ivanas Kočneris nurodė, kad liudijimas yra susijęs su jo brolio pasisakymu 2012 metais, bet kol kas neaišku, ar Marianas Kočneris turėjo galvoje J. Kuciaką.

M. Kočneris, kuriam gresia iki 25 metų laisvės atėmimo, jeigu jo kaltė būtų įrodyta, savo brolio parodymus vadino „melu“, rašo naujienų portalas Aktuality.sk, kuriame dirbo J. Kuciakas.

Kaltinamajame akte sakoma, kad M. Kočneris nusprendė „fiziškai atsikratyti Kuciako ir tokiu būdu neleisti jam toliau viešinti [M. Kočnerio] veiklos“, kai nepavyko rasti „jokio purvo“ žurnalistui diskredituoti.

Praeitą mėnesį Pezinoko teismas skyrė buvusiam kariui Miroslavui Marčekui 23 metus laisvės atėmimo už J. Kuciako ir M. Kušnirovos nužudymą.

Byla bus toliau nagrinėjama antradienį, o galutinė nutartis, kaip tikimasi, bus paskelbta birželį.