„Geras pokalbis (buvo) su JAV prezidentu išrinktu Donaldu Trumpu, – parašė jis tviteryje. – Mes abu pabrėžėme NATO tęstinumo svarbą ir padidintas išlaidas gynybai“.

NATO narėms Europoje beliko nustėrti, kai per rinkimų kampaniją D. Trumpas pareiškė, kad Vašingtonas turi dukart pagalvoti prieš ateidamas į pagalbą kuriai nors sąjungininkei grėsmės atveju, jeigu ši nesumokėtų savo mokesčio NATO.

Taip pat palankūs jo atsiliepimai apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną tik padidino susirūpinimą, kad gali įvykti politikos pokytis, kai NATO savo pajėgas stiprina labiausia nuo Šaltojo karo laikų, kad atsvertų vis labiau agresyvėjančią Rusiją.

NATO pranešime nurodoma, kad J. Stoltenbergas su D.Trumpu kalbėjosi telefonu, pasveikino jį su pergale rinkimuose ir pareiškė esąs pasirengęs dirbti kartu su jo nacionalinio saugumo komanda.

Jiedu „aptarė, kaip NATO prisitaiko prie naujos saugumo aplinkos, veikia prieš terorizmo grėsmę“.

J. Stoltenbergas padėkojo D. Trumpui, kad šis „iškėlė gynybos išlaidų klausimą per savo kampaniją, nes šis klausimas buvo svarbiausias (NATO) generalinio sekretoriaus prioritetas nuo 2014 metų, kai jis buvo paskirtas į šį postą“.

„Abu lyderiai sutinka, kad padaryta pažangos sąžiningiau dalijantis našta, bet mano, kad dar reikia nuveikti daugiau“, – nurodoma pranešime.