Šiaurės Atlanto Sutarties organizacijos narės stengėsi užpildyti iškilusias spragas Aljanso sausumos, oro ir jūrų gynyboje, Rusijai aneksavus Krymą ir pradėjus remti separatistų judėjimą Ukrainos rytinėje dalyje.

Kalbėdamas JAV, Vokietijos ir Estijos kariams atnaujintoje karinėje oro pajėgų bazėje Estijos vakaruose, J. Stoltenbergas tikino, kad didžiausia problema – ne tik Rusijos vykdomi kariniai skrydžiai, bet ir jos nenoras įvykdyti radaro dispečerio prašymo identifikuotis. Anot jo, tai kelia riziką komercinių oro linijų skrydžiams.

„Šis būdas yra pavojingas ir nepagrįstas, todėl NATO išlieka budri. Mes pasiruošę ginti visas mūsų sąjungininkes nuo bet kokių grėsmių“, – po susitikimo su Estijos premjeru Taaviu Taavi Roivas kalbėjo J. Stoltenbergas.

„Tai modelis, kurio mes nematėme jau daugelį metų, ir tai primena mums, kad panašius karinius oro veiksmus jie vykdė Šaltojo karo laikais“, – teigė Aljanso generalinis sekretorius.

NATO narės lieka susirūpinusios, kad Prancūzija gali nuspręsti perduoti Rusijai „Mistral“ klasės desantinį laivą, teigė J. Stoltenbergas, pridūręs, kad Aljansas neturi jokių įgaliojimų sprendžiant šį klausimą.