„Palaikome labai glaudų bendradarbiavimą, labai artimą bendravimą; kariškių bendravimo ir integracijos tai nepaveikė“, – žurnalistams sakė J. Mattisas, nuvykęs į vieną pajėgų štabą Floridoje.

„Gerai su jais dirbame“, – pabrėžė jis.

Diplomatinis kivirčas kilo praėjusią savaitę, Turkijai areštavus Amerikos konsulato darbuotoją turką, įtariamą ryšiais su judėjimu, kaltinamu dėl nesėkmingo bandymo pernai įvykdyti valstybės perversmą.

Reaguodamos Jungtinės Valstijos sustabdė neimigracinių vizų išdavimą savo misijose Turkijoje, o Ankara paskelbė analogiškas atsakomąsias priemones savo misijose Jungtinėse Valstijose.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu trečiadienį telefonu kalbėjosi su JAV valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu ir aptarė abipusį vizų paslaugų sustabdymą. Šios jų derybos buvo pirmosios nuo vienos didžiausių per daugelį metų Vašingtono ir Ankaros santykių krizių pradžios.

Antradienį Pentagono atstovas sakė, kad šis ginčas nepaveikė NATO ar JAV kariškių ryšių su Turkija.

Jungtinėms Valstijoms yra labai svarbi Indžirliko oro pajėgų bazė Turkijos pietuose, iš kurios amerikiečiai rengia antskrydžius prieš džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojus kaimyniniuose Irake ir Sirijoje.