Šis vizitas surengtas praėjus kelioms savaitėms po JAV prezidento Donaldo Trumpo pažado atsiųsti daugiau karių į šią konflikto alinamą šalį.

J.Mattisas yra pirmasis JAV prezidento kabineto narys, aplankęs Afganistaną paskelbus naująją Amerikos strategiją neribotą laiką laikyti amerikiečius karius šioje šalyje.

Vizitas, apie kurį iš anksto nebuvo skelbta, surengtas tokiu metu, kai afganų pajėgoms sunku atremti Talibaną, nuolat stiprėjusį nuo 2014 metų pabaigos, kai buvo išvestos kovos veiksmuose dalyvavusios JAV vadovaujamos NATO pajėgos.

Talibai, tebekontroliuojantys didelę dalį šalies teritorijos, žadėjo paversti Afganistaną užsienio pajėgų „kapinėmis“ ir nuolat rengia kruvinas atakas.

JAV generolai daug mėnesių situaciją Afganistane vadina aklaviete, nors amerikiečiai ir NATO koalicija metų metus remia afganų pajėgas, o kovos ir rekonstrukcija šioje šalyje Jungtinėms Valstijoms jau atsiėjo daugiau kaip 1 trilijoną dolerių (apie 850 mlrd. eurų).

Kitą mėnesį šiam karui sukaks 16 metų. Šis konfliktas – ilgiausias per visą Amerikos istoriją.

Pagal D.Trumpo planą, JAV papildomai pasiųs į Afganistaną daugiau kaip 3 tūkst. karių. Jie prisidės prie 11 tūkst. ten jau esančių amerikiečių karių; jų užduotis bus mokyti afganų saugumo pajėgas ir jas konsultuoti.

Tačiau kritikai klausia, ar papildomi JAV kariai gali pasiekti, ko nepadarė ankstesnės pajėgos, nors tą kontingentą vienu metu sudarė maždaug 100 tūkst. karių.

Anksčiau šiais metais Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani įsakė beveik dvigubai padidinti 17 tūkst. karių turinčias afganų elitines pajėgas. Tai daroma pagal gaires ketveriems metams, taip pat numatančias sustiprinti Afganistano oro pajėgas.

Nors D.Trumpo neterminuotą įsipareigojimą didinti Amerikos karių skaičių Afganistano valdžia sveikino, ji supranta, kad prireiks laiko afganų saugumo pajėgų koviniams pajėgumams sustiprinti.

Vasario mėnesį vyriausybė kontroliavo tik maždaug 60 proc. iš 407 Afganistano rajonų, nurodo JAV vyriausybinė Afganistano atstatymą prižiūrinti agentūra SIGAR.

Afganų saugumo pajėgų bejėgiškumą rodo ir tai, kad vyriausybė svarsto planą, pagal kurį būtų apmokyta ir apginkluota 20 tūkst. civilių, ginti teritorijoms, iš kurių buvo išstumti islamistų kovotojai.

Anksčiau šią savaitę SIGAR agentūra kritikavo JAV pastangas mokyti Afganistano saugumo pajėgas ir sakė, kad joms trukdo prastai parengtos instrukcijos, menka priežiūra ir vadovavimo trūkumai.

Specialusis vyriausiasis Afganistano atstatymo inspektorius Johnas Sopko, kurio agentūra nepriklausomai prižiūri atstatymo programas, sakė, kad JAV buvo nepasirengusios kurti tokio masto saugumo pajėgų, kokių reikia Afganistane.

Nukrito kelios raketos

Afganistano sostinėje šešios raketos trečiadienį nukrito netoli tarptautinio oro uosto, į Kabulą su iš anksto neskelbtu vizitu atvykus JAV gynybos sekretoriui J. Mattisui ir NATO generaliniam sekretoriui J. Stoltenbergui, pranešė vienas pareigūnas.

Raketų salvė smogė netoli kariškių naudojamos oro uosto dalies, bet pranešimų apie nukentėjusius žmones nebuvo, o atskomybės už šį išpuolį kol kas niekas neprisiėmė, naujienų agentūrai AFP sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Najibas Danishas.

Pasak jo, policija apsupo tą teritoriją, kad tiksliai nustatytų, iš kur buvo paleistos raketos. N.Danishas pridūrė, kad skrydžių tvarkaraštis nebuvo sutrikdytas.

Išpuolis buvo įvykdytas praėjus kelioms valandoms po Pentagono vadovo atvykimo į Afganistano sostinę. J.Mattisas yra pirmasis JAV administracijos narys, aplankęs šią karo alinamą šalį po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas pažadėjo tęsti dalyvavimą ilgiausiame visų laikų Amerikos kare.