Telefonu kalbėdamasis su kolega Egipte Nabilu Fahmy, J. Kerry pasmerkė mirtininko išpuolį Mansuroje šį antradienį ir autobuso susprogdinimą Kaire ketvirtadienį, sakoma JAV valstybės departamento atstovės Jen Psaki pareiškime.

Amerikos diplomatijos vadovas taip pat „išreiškė susirūpinimą dėl Egipto laikinosios vyriausybės gruodžio 25-osios (sprendimo) pavadinti Musulmonų broliją

teroristine (organizacija) ir pastarojo meto sulaikymų bei areštų“, sakė J. Psaki.

Egiptas nušalintojo prezidento Mohamedo Mursi (Mohamedo Mursio) Musulmonų broliją kaltino dėl antradienio mirtininko išpuolio, už kurį atsakomybę prisiėmė viena džihadistų grupuotė.

Per pokalbį telefonu J.Kerry ir N.Fahmy „sutiko, kad Egipte negali būti vietos smurtui ir kad Egipto žmonės nusipelno taikos ir ramybės“, nurodė J.Psaki.

Tačiau J.Kerry taip pat „pabrėžė būtinybę dėl visą politinį spektrą įtraukiančio politinio proceso, kuriuo (būtų) gerbiamos pagrindinės visų egiptiečių žmogaus teisės, kad būtų pasiektas politinis stabilumas ir demokratinės permainos“.

Naujausi Kairo veiksmai vainikuoja dramatišką Musulmonų brolijos kritimą nuo liepos 3 dienos, kai buvo nušalintas M.Mursi. Prezidentą kariškiai nušalino vykstant masiniams protestams, kurių dalyviai kaltino jį sutelkus valdžią islamiškos Musulmonų brolijos rankose ir taip išdavus 2011 metų „revoliuciją“, nuvertusią Hosni Mubaraką.

Musulmonų brolija vis dar organizuoja kone kasdienius protestus, nepaisydama to, kad pastaraisiais mėnesiais per susirėmimus gatvėse žuvo daugiau kaip 1 tūkst. žmonių, daugiausia – islamiškų jėgų atstovų, o dar tūkstančiai, tarp jų - Musulmonų brolijos aukščiausio rango lyderiai, buvo areštuoti.

Tuo tarpu J.Psaki sakė, kad J.Kerry taip pat „iškėlė būtinybę atitaisyti verdiktus“ nevyriausybinių organizacijų atstovams. Turimi omenyje 2013 metų birželio nuosprendžiai 43-ims Egipto ir užsienio nevyriausybinių organizacijų darbuotojams, skiriant jiems kalėjimo bausmes nuo vienų iki penkerių metų.

Tos bausmės sukėlė užsienyje pasipiktinimą ir nuogąstavimus dėl pilietinės visuomenės darbo Egipte ateities.