N.al Maliki sekmadienį vakare per valstybinę televiziją paskelbė, kad apskųs F.Masumą teismui dėl konstitucijos pažeidimų, o Bagdade buvo sutelkta daug karių ir policininkų.

F.Masumas buvo išrinktas ketvirtadienį, žengus dar vieną žingsnį link naujos vyriausybės suformavimo, kuris gali lemti, kad vietoje didelį spaudimą patiriančio N.al Maliki į premjero postą ateis kitas politinis veikėjas, nors jo vadovaujama koalicija užsitikrino daugiausiai vietų parlamente per balandį vykusius rinkimus.

„Absoliučiai aiškiai palaikome prezidentą Fuadą Masumą, (kuriam) tenka atsakomybė dėl Irako konstitucijos vykdymo“, – sakė J.Kerry Sidnėjuje, į kurį atvyko dalyvauti kasmetinėse JAV ir Australijos kariškių derybose.

„Jis yra išrinktasis prezidentas, o irakiečiai padarė aiškų pareiškimą, jog tikisi pokyčių“, – pridūrė JAV diplomatijos vadovas.

N.al Maliki, kuris smarkiai spaudžiamas atsisakyti savo planų siekti trečios kadencijos, paskelbė planuojantis apskųsti naująjį prezidentą federaliniam teismui.

Premjeras savo kalboje per valstybinę televiziją užsiminė, kad F.Masumas, kurdų politikos veteranas, dukart pažeidė konstituciją, o vienas iš tų pažeidimų buvo jo nesugebėjimas per nustatytą laikotarpį paskirti premjerą ir pavesti jam suformuoti naują vyriausybę.

Tuo tarpu šaltiniai Irako saugumo struktūrose pirmadienį pranešė, kad sostinėje naktį buvo sutelktos neįprastai didelės policijos, armijos ir kovos su terorizmu pajėgos.

J.Kerry paragino Bagdadą išsaugoti ramybę ir užbaigti konstitucinį procesą.

„Irakui reikia užbaigti vyriausybės formavimo procesą, o Jungtinės Valstijos padarys viską, kas įmanoma, kad palaikytų konstitucijos vykdymą, – sakė jis. – Manome, kad vyriausybės formavimo procesas yra kritiškai svarbus siekiant išlaikyti stabilumą ir ramybę Irake.“

„Tikimės, kad ponas Maliki nedrums vandens“, – pridūrė J.Kerry.