Per derybas Maskvoje su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, surengtas prieš susitikimą su prezidentu Vladimiru Putinu, J.Kerry sakė, kad pasauliui būtų naudinga, jeigu galingosios šalys suderintų savo požiūrį į didžiąsias krizes.

„Netgi tuomet, kai tarp mūsų esama nesutarimų, turime sugebėti veiksmingai dirbti, sprendžiant konkrečius klausimus“, – sakė J.Kerry, pradėdamas virtinę diskusijų Rusijos sostinėje, kurios, kaip prognozuojama, bus nelengvos.

„Tikiuosi, kad šiandien sugebėsime rasti kokį nors bendrą pagrindą“, – pridūrė jis.

Rusija ir JAV nesutaria, kaip turėtų vykti pereinamasis politinis procesas, turintis sustabdyti karą Sirijoje, taip pat ginčijasi dėl kovos su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) karinių aspektų. Antradienį vyksiančių susitikimų rezultatai lems, ar bus surengta nauja tarptautinė diplomatų konferencija dėl Sirijos, kuri, kaip planuojama, turėtų įvykti penktadienį Jungtinių Tautų būstinėje.

Abi šalys taip pat nesutaria, kaip turėtų būti įgyvendinama vasarį sudaryta sutartis, turinti nutraukti kovos veiksmus tarp Kijevo vyriausybės ir Rusijos palaikomų separatistų Ukrainos rytuose.

J.Kerry gyrė Maskvą dėl „reikšmingo indėlio į pažangą, kurią sugebėjome pasiekti“ dėl Sirijos, taip pat sakė, kad JAV ir Rusija yra įsitikinusios, jog „Islamo valstybė“ turi būti eliminuota.

„Rusija ir Jungtinės Valstijos sutaria, kad (IS) yra grėsmė kiekvienam, kiekvienai šaliai, – pažymėjo jis. – Jie yra blogiausi iš teroristų. Jie atakuoja kultūrą, istoriją ir bet kokį padorumą. Jie nepalieka kitos galimybės, tik susitelkti civilizuotoms valstybėms, kovoti ir juos sunaikinti.“

Tačiau prieš atvykstant J.Kerry Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Maskva sieks įtikinti Jungtines Valstijas „peržiūrėti“ savo politiką, „dalijančią teroristus į „gerus“ ir „blogus“. Rusija taip pat skundėsi, kad JAV nelinkusios imtis abiejų šalių ginkluotųjų pajėgų veiksmų „visokeriopo koordinavimo“, nors abi šalys rengia aviacijos smūgius Sirijoje.

J.Kerry kelionė į Maskvą yra jau antras jo vizitas Rusijoje šiais metais po susitikimo su V.Putinu Sočyje gegužę, tačiau pirmasis po to, kai abiejų šalių santykius, pašlijusius dėl Ukrainos krizės ir Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos, dar labiau pablogino Maskvos intervencija Sirijoje, prasidėjusi rugsėjo pabaigoje.

JAV prezidentas Barackas Obama nuo tada dukart buvo trumpai susitikęs su V.Putinu per viršūnių susitikimus Turkijoje ir Prancūzijoje.

J.Kerry sakė, kad „mums nebūtų nieko maloniau negu išspręsti nesutarimus dėl Ukrainos“, bet kol kas nebuvo beveik jokių ženklų, kad abiejų šalių pozicijos šiuo klausimu būtų suartėjusios. JAV ir jų sąjungininkai Europoje paskelbė sankcijas Rusijai dėl jos tęsiamo palaikymo separatistams Rytų Ukrainoje.