Euroskeptiškos „Teisės ir teisingumo“ partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis pasisakė Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos vizito į Briuselį išvakarėse.

„Neturėtume rūpintis tuo. Privalome ir toliau eiti dabartiniu keliu ir nepasiduoti bet kokiam (ES) spaudimui“, – interviu konservatyvios pakraipos laikraščiui „Rzeczpospolita“ teigė J. Kaczynskis.

Pasak J.Kaczynskio, „mažų mažiausiai juokinga“, kai kalbama, jog iškilo grėsmė demokratijai Lenkijoje.

„Esame puolami dėl nieko“, - pabrėžė jis.

PiS lyderis pridūrė, kad jei Europos Komisija, praėjusią savaitę Lenkijos atžvilgiu pradėjusi teisinės valstybės stebėsenos procedūrą, nepakeis pozicijos, „tuomet bus surengtas Europos Vadovų Tarybos balsavimas dėl galimų sankcijų Lenkijai (Lenkijos balsavimo teisių Europos Vadovų Taryboje suspendavimo).

„Mūsų supratimu, konsensuso šiuo klausimu nebus, o tai de facto užbaigia šį reikalą“, - aiškino jis.

J.Kaczynskis kaltino ekspremjerą ir vieną iš opozicinės centro dešiniųjų Pilietinės platformos (PO) įkūrėjų Donaldą Tuską, kuris šiuo metu yra Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, dar bloginant padėtį.

„Nežinau, kaip šie reikalai tvarkomi Briuselio koridoriuose, bet žiniasklaidoje skaičiau..., kad D.Tuskas sakė, jog jei aš nesustosiu, ši procedūra (dėl balsavimo teisių Taryboje suspendavimo) bus pradėta“, - sakė PiS lyderis.

„Tai būtų dar vienas blogas žingsnis Donaldo Tusko politiniame gyvenime“, - pridūrė jis.

„Rzeczpospolita“ paklaustas, ar šis ES ir Lenkijos ginčas nėra naudingas Rusijai, J.Kaczynskis atsakė: „Kai kas, vertindamas mūsų geopolitinę padėtį, galėtų prieiti prie išvados, kad mums derėtų atsisakyti savo suvereniteto, nes Rusija ir Vokietija yra galingesnės... Aš nemanau, kad mums derėtų jo atsisakyti“.

Pradėti stebėsenos procedūrą ir surengti Europos Parlamento debatus, kurie numatyti antradienį, buvo nuspręsta po to, kai naujoji PiS vyriausybė į Konstitucinį Tribunolą paskyrė sau lojalius teisėjus ir padidino nutartims priimti reikalingą teisėjų balsų daugumą bei teisėjų kvorumą.

Naujoji vyriausybė taip pat perėmė valstybinių žiniasklaidos priemonių kontrolę, atleidusi jų ankstesnius vadovus ir paskyrusi į šiuos postus sau lojalius asmenis.

J.Kaczynskis apie žiniasklaidos reformą interviu neužsiminė.

Jis teisino konstitucinio teismo reformą, aiškindamas, kad PO likus nedaug laiko į spalį vykusių parlamento rinkimų, kuriuos pralaimėjo, paskyrė į Konstitucinį Tribunolą savo žmones, kad vėliau galėtų blokuoti PiS priimtus įstatymus.

Pasak J.Kaczynskio, didesnės daugumos teisėjų balsų nutarčiai priimti reikia, nes įstatymai „nėra matematika“, ir teisėjai dažnai nesutaria dėl nutarčių.

Jis taip pat sakė, kad nori paskirti naujus teisėjus, kurių kandidatūras ateityje pasiūlys opozicinės partijos.

Pasak J.Kaczynskio, alternatyvus sprendimas galėtų būti toks, kad valdančioji partija pasiūlo aštuonis iš 15-os Tribunolo teisėjų, o opozicijos partijos parenka likusius septynis.