Lenkijos prokuratūra vykdo tyrimą dėl neva netinkamo tuometinių pareigūnų darbo po Smolensko katastrofos, įvykusios 2010 metais. Manoma, kad pareigūnai netinkamai vykdė savo tarnybines pareigas, nes nedalyvavo Rusijoje vykusioje aukų kūnų autopsijoje. Atlikus katastrofos aukų kūnų ekshumaciją paaiškėjo, kad palaikai yra supainioti, įvairiuose karstuose rastos kelių aukų kūno dalys.

„Jis turi ko bijoti. Tai yra tik vienas iš klausimų, yra ir kitų“, - pareiškė J. Kaczynskis apie D. Tusko apsilankymą prokuratūroje.

„Pasakiau poniai Merkel (Vokietijos kanclerė Angela Merkel - red.) Varšuvoje, kad su Donaldu Tusku gali būti visaip, kad turėtų tai omenyje remdama jį kaip EVT vadovą. Į tai nebuvo atsižvelgta“, - pareiškė J. Kaczynskis.

Jis pabrėžė, kad D. Tuskas „yra toks pat Lenkijos pilietis, kaip ir visi kiti“ ir jo atžvilgiu galioja tie patys Lenkijos įstatymai.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad po katastrofos buvo uždrausta atidaryti aukų karstus. Pasak jo, toks sprendimas buvo priimtas baiminantis skandalo, kuris apsunkintų lenkų ir rusų santykius.

„Gerų santykių (su rusais - red.) išlaikymas bet kokia kaina - nepaisant tokio baisaus įvykio - greičiausiai prisidėjo prie to, kad Donaldas Tuskas tapo labai svarbiu Europos Sąjungoje“, - pareiškė „Teisės ir teisingumo“ lyderis.

Kaltina politiniu susidorojimu

Tačiau D. Tusko šalininkai Lenkijoje teigia, kad ši apklausa tėra dalis politinės priešpriešos, jau daug metų besitęsiančios tarp ekspremjero ir velionio prezidento brolio dvynio J. Kaczynskio.

J. Kaczynskis neužima jokio posto vyriausybėje, bet daugelis jį laiko žmogumi, nuo kurio priklauso visi svarbiausi vyriausybės sprendimai.

Opozicinės centristinės Šiuolaikinės partijos (Nowoczesna) įstatymų leidėja Katarzyna Lubnauer sakė, kad sprendimas iškviesti D. Tuską duoti parodymus yra „politinio keršto aktas ir mėginimas pažeminti buvusį premjerą“.

D. Tusko advokatas Romanas Giertychas irgi sakė manantis, kad sprendimas apklausti ekspremjerą grindžiamas „politiniais motyvais“.

Balandį D. Tuskas buvo apklaustas kaip liudininkas kitame prokuratūros tyrime.

Ketvirtadienio rytą Europos Vadovų Tarybos pirmininką Varšuvoje pasitiko šalininkų minia, skandavusi jo vardą.

D. Tuskas laikomas vienu charizmatiškiausių ir veikliausių Lenkijos politikų per daugelį metų, taip pat vieninteliu veikėju, pajėgiu suvienyti silpną ir susiskaldžiusią opoziciją. Jeigu kada nors sugrįžtų į Lenkijos politiką, jis keltų didelę grėsmę J. Kaczynskiui, stumiančiam radikalių reformų programą, Europos Sąjungos ir daugelio kitų tarptautinių stebėtojų laikomą puolimu prieš demokratijos normas.

Lenkijos vyriausybę atvirai kritikuojantis D. Tuskas dažnai minimas kaip potencialus kandidatas per 2020 metų prezidento rinkimus.

Buvęs premjeras J. Kaczynskis, 2007 metais pralaimėjęs rinkimus D. Tusko liberaliajai partijai „Pilietinė platforma“ (PO), jau seniai kaltina D. Tuską ir Rusiją dėl katastrofos, nusinešusios jo brolio gyvybę.

D. Tuskas šiuos kaltinimus įnirtingai neigia ir tvirtina, kad J. Kaczynskis ciniškai išnaudoja šią tragediją politiniais tikslais.