„Turkija milžiniškais žingsniais traukiasi iš Europos“, – sakė J.-C. Junckeris per Briuselyje surengtą kasmetinę ES ambasadorių konferenciją.

Pasak jo, sprendimą, ar Turkija oficialiai paskelbs nutraukianti savo pastangas įstoti į Bendriją, turi priimti šios šalies prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

J.-C. Junckeris sakė turintis įtarimų, kad R.T. Erdoganas tikisi, jog būtent Europa nutrauks derybas, „kad galėtų apkaltinti Europos Sąjungą dėl jų žlugimo“.

Bendrija turi saugotis, kad „nepakliūtų į šiuos spąstus“, kadangi „visa atsakomybė tenka Turkijai“, kalbėjo jis.

„Kyla klausimas, ar mes turime padaryti galą toms deryboms – tai grynai teorinis klausimas, nes jokių derybų nėra“, – sakė Europos Komisijos vadovas.

ES santykiai su Turkija pastaraisiais mėnesiais smarkiai pablogėjo. Dėl to pasigirdo raginamų visiškai sustabdyti derybas dėl Turkijos stojimo į ES.

Oficialias derybas dėl narystės Turkija pradėjo 2005-aisiais, po daug metų trukusio ES narių, nepatikliai žiūrinčių į tokios didelės musulmoniškos valstybės priėmimą, vilkinimo.

Pažanga buvo lėta, o pernai derybos praktiškai sustojo, Turkijos prezidentui po nepavykusio liepos mėnesio pučo pradėjus griežtą savo priešininkų persekiojimą.

Iš karto po pučo Turkijoje buvo įvesta nepaprastoji padėtis ir suimta per 50 tūkst. žmonių, o dar triskart daugiau jų neteko darbo. Tarp praradusiųjų darbą buvo mokytojų, teisėjų, žurnalistų, karių ir policijos pareigūnų.

Gruodžio mėnesį ES narės susitarė nepradėti derybų dėl naujų Turkijos stojimo proceso skyrių, kol Ankara nepakeis savo politikos kurso.

Antradienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel savo ruožtu perspėjo, kad kol Turkijoje nėra užtikrinta įstatymų viršenybė, pažanga net prekybiniuose santykiuose su Ankara yra neįmanoma.

Berlyne vykusiose spaudos konferencijoje kabėdama apie ryšius su Ankara kanclerė sakė, jog „labai norėtų, kad tie santykiai būtų geresni, tačiau mes turime pripažinti realybę“.

Geri santykiai yra „susiję su pagarba įstatymų viršenybei, o dabar Turkijoje ji nėra užtikrinama“, sakė A. Merkel ir pridūrė: „Todėl dabar yra labai sudėtingas mūsų santykių etapas“.

A. Merkel pakartojo Vokietijos reikalavimą, kad Turkija paleistų kelis kalinamus žurnalistus ir teisių gynėjus, tarp jų dienraščio „Die Welt“ korespondentą Turkijoje Denizą Yucelį.

„Mūsų reikalavimas yra labai aiškus – ten suimti žmonės turi būti paleisti“, – pažymėjo kanclerė.