Nors kai kuriuose pranešimuose nurodoma, kad šitoks dvigubos infekcijos atvejis yra pirmasis visame pasaulyje, tačiau apie gripu ir COVID-19 sergančius žmonės Jungtinėse Valstijose teko girdėti dar 2020-ųjų pavasarį.

Pastarosiomis savaitėmis Izraelyje užfiksuotas gripo atvejų šuolis: beveik 2 tūkst. piliečių jau teko hospitalizuoti, todėl imta baimintis dvigubos epidemijos. Vis dėlto būgštaujama ne todėl, kad didelis skaičius žmonių gali susirgti iš karto dviem ligomis, o dėl to, kad į ligonines netrukus plūstelės dvi grupės – sergantys gripu ir sergantys COVID-19, rašo „The Times of Israel“.

Praėjusią žiemą tokie nuogąstavimai nepasitvirtinto, nes dėl COVID-19 įvesti socialinio gyvenimo apribojimai neleido plisti ir gripui. Šiais metais situacija kitokia.

Kaip teigia Izraelio sveikatos priežiūros institucijos, tikėtina, kad abiem virusais užsikrėtusių, tik dar neištirtų piliečių – ganėtinai nemažai.

Kaip teigia Beilinsono ligoninės gydytojai, gripo ir COVID-19 derinys, arba „flurona“, kaip kai kurie jau spėjo jį įvardyti (dūrinys iš angliško žodžio „flu“ (gripas) ir „koronavirusas“ dalies), reiškiasi gana silpnais simptomais.

„Tai yra tos ligos, apie kurias mes žinome. Abi – virusinės, lemiančios kvėpavimo pasunkėjimą, nes atakuoja viršutinius kvėpavimo takus“, – nurodė ligoninės ginekologijos skyriui vadovaujantis Arnonas Vizhnitseris.

Ketvirtadienį moteris buvo išrašyta iš ligoninės; jos būklė įvertinta kaip pakankamai gera.

Visgi Sveikatos ministerija ir toliau tyrė atvejį, siekdama išsiaiškinti, ar dviejų virusų derinys nesukelia rimtos ligos.

Apie nerimą keliantį gripo atvejų statistikos kreivės kilimą ministerija pranešė trečiadienį.

Praeitą savaitę Jeruzalėje mirė 31 metų gripu užsikrėtusi nėščioji. Neįvardyta pilietė susirgo prieš dvi savaites. Ji jau skaičiavo devintą nėštumo mėnesį.

Į Hadassah medicinos centrą atgabentai moteriai teko atlikti cezario pjūvio operaciją. Jai gimęs vyriškos lyties kūdikis, anot pranešimų, – visiškai sveikas.

Iš karto po operacijos moteris buvo prijungta prie ventiliavimo aparato, nes jai ėmė reikštis kvėpavimo komplikacijos. Deja, būklė ir toliau blogėjo, tad medikų komanda tapo bejėgė išgelbėti pacientės gyvybę.

Praeitą mėnesį Netivoto mieste buvo užregistruota šešiamečio Yosefo Naimo mirtis. Berniukas atsigulė į lovą karščiuodamas ir mirė miegodamas. Specialistai laikosi nuomonės, kad vaiko mirties priežastis – miokarditas, širdies raumens uždegimas, ir jis kilo dėl gripo komplikacijų.

Izraelis praėjusį ketvirtadienį patvirtino ketvirtąją vakcinos nuo COVID-19 dozę labiausiai pažeidžiamų asmenų grupėms ir tapo pirmąja tai padariusia šalimi.

Šiuo metu žydų valstybė kovoja su nauja koronavirusinės infekcijos banga, skatinama omikron varianto.

Sveikatos apsaugos ministerijos generalinis direktorius Nachmanas Ashas sprendimą dėl ketvirtosios skiepų dozės paskelbė per vėlai ketvirtadienį surengtą spaudos konferenciją.

Pasak jo, šis sprendimas grindžiamais ankstyvaisiais tyrimų duomenimis. Be to, tarnyboms sukaupus daugiau duomenų planuojama plėsti visuomenės grupių, kurioms taikytinas skiepijimas vakcinos ketvirtąja doze, ratą.

Izraelis prieš metus tapo viena pirmųjų šalių, pradėjusių skiepyti gyventojus bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina, o nuo praeitos vasaros visiems gyventojams buvo atverta galimybė gauti stiprinamąją dozę. Vis dėlto šalyje tęsėsi COVID-19 banga, siejama su užkrečiamesne koronaviruso delta atmaina. Pareigūnai taip pat perspėjo, kad lengvai plintantis omikron atmainos patogenas irgi gali smarkiai padidinti sergamumą.

Anksčiau ketvirtadienį Izraelis gavo geriamojo preparato, skirto sunkiausiems COVID-19 simptomams slopinti, pirmąją siuntą.

Šiuo metu Izraelyje yra daugiau kaip 20 tūkst. aktyvių COVID-19 pacientų, įskaitant 94 sunkiai sergančius asmenis. Nuo pandemijos pradžios šalyje nuo koronavirusinės infekcijos mirė mažiausiai 8 243 žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)