Koncertas turėjo vykti Tel Avivo „Buchman-Mehta“ muzikos akademijoje, tačiau virš miesto skrendančios ir sproginėjančios raketos pareikalavo koncertą nutraukti. Vietoje to, pasirodymą orkestras surengė tiesiog viešbutyje, kuriame apsistojo. „Iš viso žmonių važiavo 20, – DELFI sakė orkestro direktorius Nerijus Masevičius, – Turėjo vykti šiuolaikinių Lietuvos kompozitorių muzikos koncertas. Buvo planuoti du koncertai tą pačią dieną. Vienas edukacinis koncertas studentams ir kitas, vakarinis, plačiajai publikai“.

Tačiau koncerto dieną, apie 8 valandą ryto, mieste ėmė kaukti sirenos. „Mes iš pradžių nesupratom, kas yra, bet pro viešbučio langus pamatėm, kad mašinos sustojo kelkraščiuose. Viskas sustoja tuo metu, kai kaukia. Žmonės išlipa ir krenta ant žemės. Ir toks visiškas štilis, tiktai turistai vaikšto arba bėgioja, kurie nežino, kaip elgtis tokiose situacijose. Ir kadangi mes irgi nežinojom, ką daryti – įsijungėm televiziją. Pamatėm, kas yra. Iš principo, ar čia karas, ar kas, bet tokia įtempta situacija“, – pasakojo N. Masevičius.

Kai kurie orkestro nariai savo akimis matė ore numušamas raketas. Tiesa, ne iš karto suprato, kad tai, ką mato yra „Geležinio kupolo“ oro gynybos sistemos salvės, mušančios skriejančias raketas. „Jie tuo metu buvo prie jūros ir net yra užfiksavę. Iš tolo atrodo, kaip debesėliai. Girdėjo kažkokį duslų garsą, bet tikrai negalvojo iš karto, kad čia gali būti bombos. Tiesiog fotografavo šiaip, o vėliau išsiaiškinom, kad čia buvo tos virš Tel Avivo nukenksmintos bombos“, – teigė pašnekovas ir džiaugėsi, kad viskas baigėsi gerai.

Visa situacija paaiškėjo grįžus į viešbutį, kuriame nebeleista naudotis liftais. Tuomet visi suprato, kad reikia slėptis saugioje patalpoje, kurios įrengtos daugumoje pastatų Izraelyje. Visi koncertai ir pasirodymai tą dieną buvo atšaukti, nevyko jokie masinio susibūrimo renginiai. „Dėl to mums buvo labai gaila, nes būtent dėl to koncerto, dėl tų šiuolaikinių kūrinių važiavome specialiai. Todėl nusprendėme, kad padarysime koncertą viešbutyje, kuriame gyvenome. Prastumdėme baldus, mums suteikė patalpas netoli esančios slėptuvės pirmame aukšte, kad jeigu įvyktų kažkokie įvykiai, mes galėtumėme visi saugiai bėgti į tą slėptuvę“, – sakė orkestro vadovas.

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras rengia koncertą viešbutyje - Lietuvos ambasados Izraelyje nuotr.

Į koncertą atvyko kviestiniai svečiai, turėję stebėti ir pagrindinį pasirodymą. „Buvo 5 Izraelio kompozitoriai, jų publika, ką jie atsivedė, Lietuvos ambasados atstovai žinojo apie šį koncertą. Su jais derinome, ar darysime tą koncertą, ar ne. Tai galiausiai nusprendėme, kad darysime. Tai jie tiesiog atėjo irgi mūsų palaikyti, – kalbėjo pašnekovas, – Tikimės, kad šitas mūsų toks pasiryžimas surengti koncertą tokiomis sąlygomis dar atves mus į šitą šalį pagroti platesnei auditorijai šį koncertą, kuris yra tikrai pakankamai įdomus“.

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras rengia koncertą viešbutyje - Lietuvos ambasados Izraelyje nuotr.

Lietuvius gerokai nustebino ir tai, kad juos išlydėjo tuščias oro uostas. Išskrendant kolektyvas matė tik vieną lėktuvą, kuris stovėjo šalia terminalo. „Buvo labai keista, gatvės ir antrą dieną po tų sprogimų buvo pakankamai tuščios. Labai greitai nuvažiavom, be jokių kamščių iki oro uosto, kas labai keista Tel Avive. Pačiam oro uoste žmonių nebuvo daug, dauguma skrydžių buvo atšaukti. Atvykus į lėktuvą mes aplinkui nematėm daugiau nei vieno lėktuvo. Tas yra keista, kad visame oro uoste taip buvo ir tik pavažiavus toliau pačiu lėktuvu pamatėme dar vieną Italijos kompanijos lėktuvą“, – teigė N. Masevičius.

Palaiubos žlugo

Dvi dienas trukusias intensyvias kovas, per kurias palestiniečių kovotojų grupuotė „Islamo džihadas“ į Izraelį paleido apie 450 raketų, o Izraelis sudavė aviacijos smūgių buvo sustabdžiusios paliaubos. Tačiau paliaubos ilgai netruko – penktadienį Izraelis atnaujino oro antskrydžius prieš teroristinę grupuotę šiai vėl paleidus raketą į Izraelį.

Kovose žuvo 34 palestiniečiai ir iš viso 111 buvo sužeista. Medicininės pagalbos prireikė 63 izraeliečiams.

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) pranešė, kad 25 iš žuvusių palestiniečių buvo teroristai, praneša BBC.

Atakos prasidėjo antradienį, kai per Izraelio surengtą smūgį žuvo vienas iš „Islamo džihado“ vadų Baha Abu al Ata ir jo žmona.

Izraelio premjeras teigė, kad B. Abu al Ata buvo „atsakingas už daugumą praėjusiais metais Gazos ruože įvykdytų teroristinių išpuolių“ ir pavadino jį „tiksinčia bomba“.