Ši atmaina, mokslininkų pavadinta B.1.1.529, pirmą kartą buvo aptikta Pietų Afrikoje.

„Pietų Afrikos šalyse aptikta atmaina nustatyta Izraelyje“, – nurodė Sveikatos apsaugos ministerija ir pridūrė, kad ja užsikrėtęs asmuo sugrįžo iš Malavio.

Pasak ministerijos, įtariama, kad dar du asmenys, sugrįžę iš Malavio, gali būti užsikrėtę B.1.1.529, todėl jie karantinuoti.

Visi trys asmenys buvo pasiskiepiję nuo COVID-19, nurodė ministerija, tačiau nepatikslino, kokiomis vakcinomis ir keliomis dozėmis.

Ketvirtadienį Pietų Afrikos Respublikos mokslininkai pranešė nustatę naują COVID-19 atmainą, turinčią daugybę mutacijų. Anot jų, ši atmaina kelia „rimtą susirūpinimą“ ir yra atsakinga už „eksponentinį“ naujų užsikrėtimo atvejų skaičius augimą.

Užsikrėtimo šia atmaina atvejų taip pat nustatyta Botsvanoje ir Honkonge – ją užsikrėtę asmenys buvo atvykę iš Pietų Afrikos.

Izraelis vienas pirmųjų pasaulyje pernai pradėjo vakcinaciją nuo koronaviruso, sudaręs susitarimą su JAV farmacijos milžine „Pfizer“, užtikrinusį jam milijonus skiepų dozių mainais į duomenis apie preparato veiksmingumą.

Izraelyje, turinčiame 9 mln. gyventojų, jau pilnai paskiepyti daugiau kaip 5,7 mln. žmonių.

Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas penktadienį ryte sušaukė pasitarimą su visuomenės sveikatos pareigūnais ir kabineto nariais epidemiologinei padėčiai aptarti.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) vėliau penktadienį rengia susitikimą, kuriame spręs, ar naująją atmainą laikyti „keliančia susidomėjimą“, ar „keliančia susirūpinimą“.

Dar ketvirtadienį Izraelis dėl aptiktos naujos atmainos uždraudė atvykti į šalį keliautojams iš pietinių Afrikos valstybių Lesoto, Botsvanos, Esvatinio, Mozambiko, Namibijos, Pietų Afrikos Respublikos ir Zimbabvės.

Vasarą Izraelyje dėl koronaviruso delta atmainos buvo smarkiai išaugęs sergamumas COVID-19. Žydų valstybė viena pirmųjų pradėjo skiepyti gyventojus sustiprinančiąja vakcinos doze.

Antradienį Izraelis pradėjo skiepyti nuo koronaviruso 5–11 metų vaikus. Kol kas šios amžiaus grupės vaikus skiepija labai nedaug valstybių.

Anksčiau šį mėnesį Izraelis surengė specialias pratybas, ruošdamasis galimam naujos mirtinos COVID-19 atmainos atsiradimui. Pratybos apėmė įvairius krizės aspektus, įskaitant masinę vakcinaciją, komendanto valandos įvedimą ir skrydžių draudimą.