Trečiadienį Izraelio gynybos pajėgos skelbė apie 1 000 nuo pirmadienio vakaro šalies link paleistų raketų, tačiau iki ankstyvo ketvirtadienio jų skaičius išaugo dar maždaug 500.

Netoli šiaurinio Vakarų Kranto Nabluso miesto per susirėmimus su Izraelio kariais žuvo vienas palestinietis, ketvirtadienį pranešė palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija.

Vien trečiadienį per susirėmimus tarp palestiniečių ir Izraelio pajėgų Vakarų Krante gyvybių neteko trys palestiniečiai.

Izraelio gynybos pajėgos nurodė, kad trečiadienio vakarą į pietus nuo Nabluso „pistoletu ir peiliu ginkluotas užpuolikas išlipo iš savo transporto priemonės ir iššovė Izraelio gynybos pajėgų karių link“.

Iš Gazos ruožo leidžiamos raketos

„Kariai atsakė ugnimi ir neutralizavo užpuoliką. Du kariai buvo nugabenti į ligoninę gydymui“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Vietos šaltinių teigimu, per tą incidentą žuvo 35 metų Mohammedas al Najjaras.

Trečiadienį palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad 16-metis Rashidas Abu Ara žuvo pašautas į galvą ir krūtinę Akabos kaime į šiaurę nuo Nabluso.

Izraelio kariuomenė šios žūties nekomentavo.

Anksčiau trečiadienį al Fauvaro pabėgėlių stovykloje netoli palestiniečių miesto Hebrono nuo izraeliečių kulkų žuvo Husseinas al Titi, nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelio kariuomenė sakė, kad incidentas įvyko per „smurtines riaušes“, kariams „pastebėjus vieną riaušininkų, stovintį ant stogo ir ketinanti mesti bloką karių link“.

Nors dedamos diplomatinės pastangos krizei deeskaluoti, o JAV prezidentas Joe Bidenas išreiškė viltį, kad smurtas turėtų netrukus baigtis, praėjusią naktį iš Gazos Ruožo vėl buvo paleista šimtai raketų.

Oro pavojaus sirenos aidėjo visame Izraelyje, taip pat – pirmą kartą – šalies šiaurėje.

Izraelio oro pajėgos pranešė sudavusios daug smūgių vietoms, susijusioms su Gazos Ruožą kontroliuojančio islamistų judėjimo „Hamas“ „kontržvalgybos infrastruktūra“, ir vieno iš judėjimo vadų Iyado Tayebo namui.

Gazos Ruože per kelias Izraelio aviacijos nepaliaujamų smūgių dienas jau žuvo 67 žmonės, tarp jų 17 vaikų, o dar beveik 400 žmonių buvo sužeisti.

Trečiadienį „Hamas“ pranešė, kad žuvo grupuotės karinis vadas Gazos mieste Bassemas Issa. Izraelio kariuomenė pranešė taip pat nukovusi tris kitus „Hamas“ aukšto rango vadus.

Per Izraelio smūgius taip pat buvo sugriautas daugiaaukštis pastatas, kuriame buvo įsikūrusi „Hamas“ įsteigta palestiniečių televizija „al Aqsa“.

Izraelis nurodo, kad nuo savaitės pradžios palestiniečių kovotojai į jo teritoriją paleido maždaug 1,5 tūkst. raketų.

Izraelyje žuvo septyni žmonės. Tarp jų yra šešerių metų mergaitė – raketa pataikė į jos namus Izraelio pietuose, pranešė savanorių gelbėjimo agentūra „United Hatzalah“.

Pastarųjų kelių dienų karo veiksmai tarp Izraelio ir ginkluotų Gazos Ruožo grupuočių buvo intensyviausi per septynerius metus. Smurtą išprovokavo savaitgalio neramumai musulmonams ir žydams šventame Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse.

Pogromas

Paraleliai su antskrydžiais ir raketų atakomis tarp arabų ir žydų intensyvėja smurtas ir pačiame Izraelyje.

Trečiadienio vakarą izraeliečių kraštutinių dešiniųjų grupės išėjo į gatves visoje šalyje ir susirėmė su saugumo pajėgomis ir Izraelio arabais.

Policija nurodė reagavusi į smurtinius incidentus keliuose miestuose, įskaitant Lodą, Aką ir Haifą.

Tuo metu viena Izraelio televizija parodė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip netoli Tel Avivo esančio Bat Jamo gatvėje kraštutinių dešiniųjų minia iki sąmonės netekimo sumuša vyrą, kurį jie laikė arabu.

„Linčo auka yra sunkiai sužeista, bet [jo būklė] stabili“, – pranešė Tel Avivo Ichilovo ligoninė, bet nenurodė to vyro tapatybės.

Lodo mieste, kuriame gyvena tiek žydų, tiek arabų, buvo paskelbta nepaprastoji padėtis. Šiame mieste buvo padegta sinagoga, niokojami žydų įmonės ir namai, be to, nušautas vienas gyventojas arabas.

Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas trečiadienį neįprastai griežta retorika pasmerkė „kraujo ištroškusios arabų minios“ esą įvykdytą „pogromą“ Lode.

„Pogromo scenos Lode ir kraujo ištroškusios arabų minios visoje šalyje pakurstyti neramumai, per kuriuos sužeidžiami žmonės, apgadinamas turtas ir net puolamos šventos žydų erdvės, yra neatleistini“, – pareiškime pabrėžė R. Rivlinas.

Netoli šiaurinio Vakarų Kranto Nabluso miesto per susirėmimus su Izraelio kariais žuvo vienas palestinietis, ketvirtadienį pranešė palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija.

Vien trečiadienį per susirėmimus tarp palestiniečių ir Izraelio pajėgų Vakarų Krante gyvybių neteko trys palestiniečiai.

„Tai, kas vyko pastarosiomis dienomis Izraelio miestuose, yra nepriimtina... Niekas nepateisina žydų vykdomo arabų linčo ir niekas nepateisina arabų vykdomo žydų linčo“, – sakė ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir pridūrė, kad Izraelis kaunasi mūšyje „dviem frontais“.

Įstrigusi diplomatija

Diplomatiniai šaltiniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad buvo paprašyta penktadienį surengti dar vieną skubų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį dėl intensyvėjančių susirėmimų tarp Izraelio ir palestiniečių.

Nuo pirmadienio jau įvyko dvi uždaros JT Saugumo Tarybos vaizdo konferencijos, tačiau bendras pareiškimas taip ir nebuvo priimtas dėl Vašingtono, pagrindinio žydų valstybės sąjungininko, nepritarimo.

Jungtinės Valstijos laikėsi pozicijos, kad Saugumo Tarybos posėdžio sušaukimo pakanka susirūpinimui pademonstruoti, AFP sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėję diplomatai. Vašingtono nuomone, pareiškimas „nepadėtų deeskaluoti“ situacijos, sakė jie.

Vėliau trečiadienį su B. Netanyahu kalbėjosi J. Bidenas, pareiškęs, kad „Izraelis turi teisę gintis“.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas savo ruožtu sakė pasikalbėjęs telefonu su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu ir paraginęs baigti raketines atakas.

Kiek anksčiau A. Blinkenas pranešė, kad už Izraelio ir palestiniečių reikalus atsakingas jo pavaduotojas Hady Amras išvyksta į Artimuosius Rytus mėginti padėti išsklaidyti įtampą.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kalbėdamas šalia JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso, paragino skubiai surengti Artimųjų Rytų ketverto – Rusijos, JAV, JT ir Europos Sąjungos – susitikimą, galintį padėti sustabdyti smurtą tarp Izraelio ir palestiniečių.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas paragino abi konflikto šalis „atsitraukti nuo prarajos“ ir „parodyti santūrumą“.

Tačiau Izraelio vyriausybė perspėjo, kad „tai tėra pradžia“, o kariuomenės atstovas Jonathanas Conricusas sakė, jog oro smūgiai Gazos Ruože tęsis, Izraeliui ruošiantis „keliems scenarijams“.

Sausumos pajėgų siuntimas į Gazą yra „vienas scenarijus“, tačiau dabartinėje operacijoje į jį nesikoncentruojama, sakė J. Conricusas.

„Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh savo ruožtu pareiškė: „Jei Izraelis nori eskaluoti, esame tam pasirengę.“

Įtampa užvirė, kai paskutinį šventojo musulmonų Ramadano mėnesio penktadienį Izraelio riaušių policija susirėmė su minia palestiniečių Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse.

Nuo to laiko per naktinius susirėmimus komplekse, kurį šventu laiko tiek musulmonai, tiek žydai, ir kitur Rytų Jeruzalėje, palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio duomenimis, sužeista daugiau kaip 900 palestiniečių.

Neramumus pakurstė Izraelio teismo sprendimas, kad kelios palestiniečių šeimos turi būti iškeldintos iš aneksuotos Rytų Jeruzalės rajono Šeich Džaros.

Dėl raketų iš Gazos Ruožo nukreipiami keleiviniai skrydžiai į Tel Avivą

Visi keleiviniai skrydžiai į Izraelio Ben Guriono tarptautinį oro uostą netoli Tel Avivo ketvirtadienį dėl tebesitęsiančio apšaudymo raketomis iš Gazos Ruožo nukreipiami į vieną Izraelio pietuose esantį oro uostą, pranešė oro uostų administracija.

Pranešime sakoma, kad visiems keleiviniams lėktuvams nuo ankstyvo ketvirtadienio nurodoma tūpti Ramono oro uoste netoli pietinio Elato kurorto.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba trečiadienį surengė dar vieną skubų posėdį dėl intensyvėjančių susirėmimų tarp Izraelio ir palestiniečių, tačiau vėl nepriėmė bendro pareiškimo dėl Vašingtono, pagrindinio žydų valstybės sąjungininko, nepritarimo, pranešė diplomatai.

Pasak kelių informuotų šaltinių, 14-a iš 15-os Saugumo Tarybos narių pasisakė už tai, kad būtų priimta bendra deklaracija, skirta įtampai sumažinti.

Tačiau Jungtinės Valstijos laikėsi pozicijos, kad Saugumo Tarybos posėdžio sušaukimo pakanka susirūpinimui pademonstruoti, naujienų agentūrai AFP sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėję diplomatai. Vašingtono nuomone, pareiškimas „nepadėtų deeskaluoti“ situacijos, sakė jie.

„Jungtinės Valstijos, siekdamos deeskaluoti situaciją, užsiima aktyvia užkulisine diplomatija su visomis šalimis, visame regione. Šiuo etapu Tarybos pareiškimas būtų kontrproduktyvus“, – sakė vienas apie diskusijas gerai informuotas šaltinis, taip pat kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Tuo metu JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pranešė, kad amerikiečių pasiuntinys vyks į Artimuosius Rytus pamėginti sumažinti įtampos tarp Izraelio ir palestiniečių.

Parodydamos nusivylimą keturios Saugumo Tarybos narės iš Europos – Norvegija, Estija, Prancūzija ir Airija – vėliau trečiadienį išplatino bendrą pareiškimą.

„Smerkiame „Hamas“ ir kitų kovotojų grupuočių iš Gazos rengiamas raketų atakas prieš civilius gyventojus Izraelyje, kurios yra visiškai nepriimtinos ir turi būti nedelsiant nutrauktos“, – rašoma pareiškime.

„Didelis civilių aukų, įskaitant vaikus, skaičius per Izraelio antskrydžius Gazoje ir didelis izraeliečių, žūstančių per raketų atakas iš Gazos, skaičius kelia susirūpinimą ir yra nepriimtinas“, – rašoma jame.

„Raginame Izraelį sustabdyti nausėdijų plėtrą, griovimus ir iškeldinimus, be kita ko, ir Rytų Jeruzalėje“, – priduriama pareiškime.

Paklaustas, kodėl Saugumo Taryba – institucija, atsakinga už taiką pasaulyje – nesugeba priimti bendro pareiškimo dėl Izraelio ir palestiniečių susirėmimų, JT atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas išreiškė viltį, kad ši padėtis greitai pasikeis.

Pareiškęs, jog norima, kad Saugumo Tarybos narės rastų „būdą priimti pareiškimą“, S. Dujarricas pridūrė, kad „bet kokiai tarptautinei situacijai visada naudingas tvirtas ir vieningas Saugumo Tarybos balsas“.

JT pasiuntinys Artimiesiems Rytams Toras Wenneslandas per trečiadienio posėdį perspėjo, kad „padėtis nuo pirmadienio pablogėjo... esama smurto spiralės grėsmės“, nurodė diplomatai.

Per pirmą skubiai sušauktą Saugumo Tarybos posėdį pirmadienį Jungtinės Valstijos taip pat atsisakė pritarti Tuniso, Norvegijos ir Kinijos parengtam pareiškimo projektui, kuriame visos konflikto šalys buvo raginamos susilaikyti nuo bet kokių provokacijų.

Atsinaujinusios raketų atakos ir riaušės žydų bei arabų gyvenamuose miestuose pakurstė nerimą, kad smurtas tarp Izraelio ir palestiniečių gali peraugti į visavertį karą.

Intensyviausi per pastaruosius septynerius metus kovos veiksmai nuo pirmadienio Gazoje pareikalavo mažiausiai 65 žmonių, tarp jų 16 vaikų, gyvybių, Izraelyje žuvo septyni žmonės, įskaitant karį ir vieną Indijos pilietę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)