Kaip BNS sakė tarptautinės komisijos nacių ir sovietinių okupacinių režimų nusikaltimams tirti narys profesorius Liudas Truska, "Didžioji akcija" prasidėjo 1941 metų spalio 28 dieną, kai Kauno gete buvo atrinkta ir į 9-ąjį fortą nuvaryta 10 tūkst. žmonių, o kitą dieną, rugsėjo 29-ąją, sušaudyta.

"Lietuvoje šios tragedijos metinės būdavo minimos ir sovietmečiu - neoficialiai, 9-ame forte susirenkant žmonių būreliui, padedant gėlių prie žudynių vietų", - sakė L.Truska.

Minėjimo proga Tel Avive bus surengta "Didžiajai akcijai" skirta mokslinė konferencija, kurioje pranešimus ketina skaityti ir pranešėjai iš Lietuvos - L.Truska pristatys pranešimą "Holokausto studijos ir interpretacija Lietuvoje 1990-2001 metais", o žurnalistas, žydų tragedijos tyrinėtojas Saliamonas Vaintraubas - "Antisemitizmo apraiškos Lietuvoje: priežastys, formos, kova su šiuo reiškiniu".

Per Antrąjį pasaulinį karą nacių okupantai sunaikino maždaug 90 procentų Lietuvoje gyvenusių žydų, kurių bendruomenė prieškarį siekė 200 tūkstančių narių.