Teisėjas Aharonas Farkashas perskaitė teismo nuosprendį nedidelėje sausakimšoje Jeruzalės apygardos teismo salėje. Baigėsi devynerius metus trukęs Odedo Golano (60 m.) bylos nagrinėjimas, tačiau toli gražu nesibaigė mokslininkų ginčai dėl kalkakmenio dėžutės autentiškumo. Jie prasidėjo 2002 m., tada kremacinę urną pirmą kartą pristatė visuomenei Ontarijo karališkajame muziejuje.

Jei būtų originali, urna būtų pirmas istorinis daiktas, siejamas su istorinės asmenybės – Jėzaus Kristaus šeima.

O. Golaną kaltino padirbus antrą užrašo dalį bei sufabrikavus patiną (bioorganinį sluoksnį, kuris susidaro ant senovinių daiktų).

Teisėjo A. Farkasho teigimu, prokurorai nerado įrodymų nė dėl vieno iš trijų O. Golanui pateiktų kaltinimų ir išteisino jį dėl trijų kaltinimų nelegaliu senovinių daiktų laikymu ir prekiavimu. Kitą kaltinamąjį – Robertą Deutschą išteisino dėl visų pateiktų kaltinimų.

„Nepaisant pagrįstų abejonių, prokurorams nepavyko įrodyti, kad kremacinė urna padirbta ir kad ponas Golanas arba kažkas jo vardu ją padirbo“, – sakė teisėjas, apibendrindamas 475 puslapių apimties teismo išvadas.

Jis pabrėžė, jog pirmą kartą baudžiamasis teismas nagrinėjo bylą dėl senovinių daiktų padirbimo.

O. Golaną suėmė prieš devynerius metus, iš jo namų ir sandėlių Tel Avive konfiskavo daugybę daiktų. Dabartinis jo išteisinimas – stiprus smūgis Izraelio policijai ir Izraelio senovinių dirbinių autentiškumo patikros įstaigai, kurios darbuotojai tvirtino aptikę tarptautinio padirbtų senovinių dirbinių prekybos tinklo „ledkalnio viršūnę“, kurio prekiautojai neva pardavinėjo padirbtus daiktus kolekcininkams ir muziejams.

Teisėjas Farkashas pabrėžė, kad bylos nutraukimu diskusijos dėl kremacinės urnos autentiškumo nesibaigia.

„Tai nereiškia, kad įrašas ant kremacinės urnos autentiškas ir kad žodžiai buvo užrašyti prieš 2 tūkst. metų. Galime tikėtis, kad archeologai ir mokslininkai tyrinės užrašą, ateityje paaiškės (ar jis autentiškas). Be to, neįrodyta, kad žodžiais „Jėzaus brolis“ iš tiesų vadinamas Jėzus iš krikščioniškų raštų“, – sakė jis.

Anot teisėjo, nors O. Golano kaltė neįrodyta, kaip reikalaujama baudžiamojoje teisėje, nėra ir kremacinės urnos autentiškumą patvirtinančių įrodymų.