Šeši palestiniečiai, tarp jų – mažiausiai viena moteris, žuvo, o dar 15 žmonių buvo sužeisti per smūgį minėto kovotojo namui Rafahe, pietinėje Gazos Ruožo dalyje, sakė Gazos Ruožo greitosios pagalbos tarnybos atstovas Ashrafas al Qudra.

Maždaug valanda anksčiau per smūgį iš oro žuvo 33 metų Anasas Abu al Kassas iš Gazos miesto Tel el Havos rajono.

Kaip sakė A. al Qudra, nuo antradienio ryto, kai Izraelis, siekdamas nutraukti savo teritorijos apšaudymą raketomis, Gazos Ruože pradėjo operaciją „Apsauginė riba“ („Protective Edge“), jau žuvo maždaug 95 šios teritorijos gyventojai.

Nuo operacijos pradžios Gazos Ruožo kovotojai paleido 407 minosvaidžio sviedinius ir raketas, kurie nukrito Izraelyje, o dar 118 raketų numušė raketinės gynybos sistema „Geležinis kupolas“ („Iron Dome“), penktadienį sakė armijos atstovė.

Tai daugiausia aukų pareikalavęs smurtas nuo 2012 metų lapkričio konflikto Gazos Ruože, be to, pirmą kartą nuo to laiko kovotojai leidžia raketas į Jeruzalę ir Tel Avivą.

Jokie izraeliečiai nuo raketų kol kas nežuvo.

Izraelis taip pat leido pašaukti 40 tūkst. rezervininkų ir grasina surengti sausumos operaciją raketų leidimui iš Gazos Ruožo sustabdyti.

Sužeistųjų skaičius išaugo iki 100

Per Izraelio antskrydį centrinėje Gazos Ruožo dalyje penktadienį žuvo du žmonės ir bendras per keturias izraeliečių kampanijos dienas žuvusių palestiniečių skaičius padidėjo iki 100, pranešė medikai.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Ashrafas al Qudra sakė, kad tie du vyrai važiavo municipaliteto automobiliu Bureidžo rajone, drauge su trečiu vyru, kuris buvo rimtai sužeistas.

Gazos kovotojų raketai pataikius į degalinę Izraelyje nugriaudėjo galingas sprogimas

Gazos Ruožo kovotojų paleista raketa penktadienį pataikė į vieną degalinę pietų Izraelyje, sukeldama didelį sprogimą, per kurį trys žmonės buvo sužeisti, pranešė armija ir medikai.

„Į Ašdodą buvo paleista virtinė raketų, iš kurių viena smogė degalinei, padarydama didžiulę žalą“, – sakoma armijos pranešime.

Medikai nurodė, kad trys žmonės buvo išvežti į ligoninę, o vienas iš jų buvo labai sunkiai sužeistas.

„Sužeisti trys žmonės, iš jų vienas – labai sunkiai“, – grietosios pagalbos tarnybos atstovas Eli Binas  sakė visuomeniniam radijui, pasakodamas apie incidentą pietiniame Ašdodo uostamiestyje, esančiame už 28 kilometrų į šiaurę nuo Gazos Ruožo.

Degalinėje įsiplieskė didelis gaisras, kurį mėgina suvaldyti ugniagesiai, pridūrė medikai.

Šiaurės Izraelyje nukrito raketa iš Libano

Šiaurės Izraelyje anksti penktadienį nukrito iš Libano paleista raketa, todėl Izraelio armija per sieną atsišaudė iš artilerijos pabūklų.

Raketa nukrito lauke netoli Kfar Juvalo, tarp Metulos ir Kirjat Šmonos šiauriniame Izraelio pakraštyje, sakė Izraelio armijos atstovė.

„Iš Libano paleista raketa neseniai nukrito atviroje vietoje netoli Metulos. Reaguodamos IGP (Izraelio gynybinės pajėgos) pradėjo šaudyti į raketų ugnies šaltinį“, – sakoma armijos pareiškime.

Armijos atstovas pulkininkas leitenantas Peteris Lerneris sakė, kad artilerijos daliniai paleido ugnį į „įtartinas pozicijas“, pastebėtas už sienos.

Visuomeninis radijas pranešė, kad rajone į šiaurę nuo Kirjat Šmonos nukrito dvi raketos „Katiuša“, kurių viena pataikė į tuo metu tuščią kelią.

Kariškiai radijui sakė manantys, kad raketas paleido palestiniečių grupelė, solidarizuodamasi su Gazos Ruožo islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojais, kurie įsitraukė į didelę, antradienį prasidėjusią konfrontaciją su Izraelio armija.

Pasak kariškių, mažai tikėtina, kad tas raketas paleido šiitų judėjimas „Hizbollah“, kuris kontroliuoja Pietų Libaną, nes jis šiuo metu nenori veltis į kovas su Izraeliu.

Vienas Libano saugumo šaltinis, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės, patvirtino, kad įvyko toks incidentas, bet sakė, kad buvo paleista „iki trijų“ raketų.

„Izraeliečiai atsišaudė, paleido maždaug 25 sviedinius į ******Kfar Shuba pakraštį“, – sakė jis, paminėdamas kaimą Libano pietuose.

„Niekas nebuvo sužeistas, sviediniai nukrito į laukus, ne ant namų. Padėtis prie sienos dabar rami, vieną vyrą saugumo pajėgos sulaikė apklausai“, – pridūrė šaltinis.

Libano oficialioji Nacionalinė naujienų agentūra taip pat pranešė apie „25 sviedinius“, kuriuos Izraelis paleido atsakydamas į apšaudymą raketomis.

Gazos kovotojų grupuotė perspėjo oro bendroves, kad taikysis į Izraelio oro uostą

Islamistų judėjimo „Hamas“ ginkluotasis sparnas perspėjo oro bendroves, kad ketina iš Gazos Ruožo leisti raketas į Izraelio Ben Guriono tarptautinį oro uostą, ir paragino jas ten nesiųstų savo lėktuvų, rodo penktadienį paskelbtas grupuotės pareiškimas.

„Atsižvelgdamas į Izraelio ... atakas prieš Gazos Ruožo gyventojus, ... judėjimo „Hamas“ ginkluotasis sparnas nusprendė atsakyti į Izraelio agresiją ir mes perspėjame jus neskraidyti į Ben Guriono oro uostą, kuris bus tarp mūsų šiandienos taikinių, nes jame taip pat yra oro pajėgų bazė“, – sakoma pareiškime.

Anksčiau grupuotė paskelbė, kad penktadienį oro uosto link jau paleido mažiausiai vieną raketą, bet palestiniečių kovotojų raketos paprastai skrieja netiksliai ir nėra žinoma, kad būtų nukritusios šiame oro uoste ar netoli jo.

Ben Guriono tarptautinis oro uostas – pagrindinis Izraelyje – yra gerai apsaugotas raketų gaudymo sistemų.

Oro uosto administracijos atstovas sakė, kad oro uoste aidėjo sirena ir kad visa veikla buvo sustojusi maždaug 10-čiai minučių, bet nurodė, kad ta sirena buvo dalis bendro pavojaus Tel Avivo rajone, o ne konkretus pavojus oro uostui.

B. Obama Izraelio premjerui išreiškė susirūpinimą

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu pasakė, jog nerimauja, kad įnirtingos kovos su „Hamas“ Gazos Ruože gali plėstis, ir pasiūlė JAV pagalbą tarpininkaujant dėl ugnies nutraukimo.

B. Obama su Izraelio lyderiu kalbėjosi po izraeliečių antskrydžių šiame palestiniečių anklave, kurie nesustabdė raketų, lekiančių į miestus žydų valstybėje, ir didėjant pasaulio susirūpinimui dėl augančio palestiniečių aukų skaičiaus.

„Prezidentas išreiškė susirūpinimą dėl tolesnio eskalavimo rizikos ir akcentavo būtinybę visoms šalims padaryti visa, ką tik jos gali, kad būtų apsaugotos civilių gyventojų gyvybės ir atkurta ramybė“, – sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Jungtinės Valstijos tebėra pasirengusios padėti nutraukti karo veiksmus, įskaitant grįžimą prie 2012 metų lapkričio ugnies nutraukimo susitarimo“, – sakoma jame.

Tuo 2012 metų susitarimu, kuriam tarpininkavo buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton ir Egiptas, buvo nutraukti tada aštuonias dienas vykę Izraelio smūgiai iš oro „Hamas“ taikiniams.

Baltųjų rūmų pareiškime nurodoma, jog B. Obama pasakė B. Netanyahu suprantantis, kad Izraelis turi teisę gintis, ir pasmerkė „Hamas“ bei kitų kovotojų grupuočių iš Gazos Ruožo rengiamas raketų atakas.

B. Obama išreiškė užuojautą dėl trijų izraeliečių paauglių nužudymo Vakarų Krante, išprovokavusio naują įtampą tarp žydų valstybės ir palestiniečių, ir gyrė Izraelį už greitus areštus byloje dėl palestiniečių paauglio, kuris buvo nužudytas tikriausiai keršijant už tuos tris izraeliečių jaunuolius.