Pastaruoju metu kovotojai leido į Izraelio teritoriją balionų, prie kurių būna pritvirtinti padegamieji užtaisai, sukėlę gaisrų krūmynų teritorijose. Kai kada tokioms improvizuotoms atakoms naudojami aitvarai.

Izraelis savo ruožtu uždarė sienos perėją, per kurią į Gazos Ruožą buvo gabenami kroviniai, taip pat sumažino zoną, kurioje pajūrio anklavo gyventojams leidžiama žvejoti. Žydų valstybės aviacija surengė smūgių objektams, priklausantiems anklavą valdančiam „Hamas“.

„Pastarąją savaitę iš Gazos Ruožo į Izraelio teritoriją buvo leidžiami sprogstamieji balionai“, – sakoma anksti ketvirtadienį paskelbtame Izraelio gynybos pajėgų (IGP) pranešime.

„Atsakydami IGP naikintuvai ir tankai neseniai smogė virtinei „Hamas“ karinių taikinių Gazos Ruože“, – pridūrė kariškiai.

Kariuomenė nurodė, kad smūgiai buvo nutaikyti į karinius objektus ir stebėjimo postus, naudojamus „Hamas“ kovotojų, šią savaitę taip pat paleidusių raketų salvę į jūrą po keleto apsikeitimų ugnimi abipus sienos.

Šaltiniai Gazos Ruožo saugumo tarnybose sakė, kad Izraelio karo lėktuvai surengė keletą antskrydžių prieš „Hamas“ objektus.

Pasak jų, smūgiai padarė tiems objektams didelės žalos, taip pat apgadino gyventojų namų, bet apie sužeistuosius kol kas jokių pranešimų nebuvo.

Izraelio ugniagesių tarnybos pranešė, kad vien antradienį padegamieji balionai sukėlė 60 gaisrų šalies pietinėje dalyje. Dar 24 buvo užregistruoti trečiadienį, bet žmonės per šiuos incidentus nenukentėjo.

Nuo 2008 metų „Hamas“ ir Izraelis kariavo tris kartus.

Nepaisant pernai paskelbtų paliaubų, sudarytų tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms, Egiptui ir Katarui, anklave veikiantys kovotojai retkarčiais paleisdavo į Izraelį raketų, minosvaidžių sviedinių arba padegamųjų balionų, o žydų valstybė atsakydavo kariniais smūgiais.

Padėtį palestiniečių teritorijose stebintys analitikai sako, kad atakos iš Gazos Ruožo neretai pasitelkiamos kaip priemonė spausti Izraelį, kad šis atvertų kelią Kataro finansinei pagalbai, teikiamai anklavui.