Individo gynimo centro pranešimu, armijos vadovybė Vakarų Krante nurodė, kad dvejiem metams ištremiami palestiniečių kovotojų broliai - 28 metų Gaza Kifah Adjuri iš Askaro pabėgėlių stovyklos ir 34 metų Abdel Nasseras Assidi iš Telo kaimo.

Šiedu vyrai buvo tarp 21 liepos viduryje suimto palestiniečio. Suimtieji yra kovotojų, kurie praėjusį mėnesį surengė dvi atakas, pareikalavusias 14 žmonių gyvybių, giminės. Izraelis grasino juos ištremti, šiuo nauju keršto būdu siekdamas, kad kovotojai susilaikytų nuo tolesnių išpuolių.

G.K.Adjuri ir A.N.Assidi iki penktadienio 8 val. Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku - per 12 valandų nuo oficialaus pranešimo apie ištrėmimą - gali pateikti apeliaciją karo tribunolui. Jei jis jų apeliacijos nepatenkins, jie dar galės kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą.

Šių vyrų broliai dalyvavo rengiant liepos 16-osios pasalą žydų autobusui prie Emanuelio gyvenvietės, kurios metu palestiniečių kovotojai nužudė devynis žmones. Pasalą surengę kovotojai slapstosi.

Izraelio ministrų kabinetas po trečiadienio posėdžio, kurio metu aptarė naujus metodus kovotojams savižudžiams pažaboti, nusprendė tęsti pirmąsias ištrėmimo procedūras, sakė šaltiniai. Posėdis vyko kitą dieną po to, kai Jeruzalėje susisprogdinus palestiniečių paaugliui buvo sužeisti septyni kiti žmonės.

Tai būtų pirmas kartas nuo palestiniečių sukilimo pradžios 2000 metų rugsėjį, kai Izraelis dėl kovotojų išpuolių ištremia palestiniečius. Tokios poveikio priemonės kritikuojamos tiek pačiame Izraelyje, tiek užsienyje.

Izraelio teisininkai pabrėžė, kad imantis šių priemonių negalima pažeisti tarptautinės teisės, o ekstremistinės palestiniečių organizacijos, tokios, kaip kovotojų grupuotė "Hamas", pagrasino išžudyti Izraelio lyderių šeimas, jei bus vykdomi trėmimai.

Iš tarpkario, kai regioną tuometinės Tautų Sąjungos suteiktu mandatu valdė britai, paveldėti Izraelio įstatymai leidžia perkelti Vakarų Krante ir Gazos Ruože gyvenančius palestiniečius, jei paaiškėja, kad "jie asmeniškai kelia grėsmę saugumui".

Tačiau Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas) anksčiau ketvirtadienį sakė esąs "labai susirūpinęs" dėl pranešimų, jog Izraelis rengiasi iš Vakarų Kranto į Gazos Ruožą deportuoti palestiniečių kovotojų giminaičius.

K.Annanas taip pat paragino Izraelį gerbti Ženevos ketvirtąją konvenciją, kurioje numatomos humanitarinės gairės dėl veiksmų okupuotose teritorijose. Izraelis pasirašė šią sutartį, bet nenori pripažinti, kad Gazos Ruožas ir Vakarų Krantas yra okupuotos teritorijos.